От понеделник всички ученици се връщат в училище. Това съобщи

...
От понеделник всички ученици се връщат в училище. Това съобщи
Коментари Харесай

Учениците се връщат в клас, започват проверки в болниците заради починалото от менингит дете

От понеделник всички възпитаници се връщат в учебно заведение. Това заяви служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров пред публицисти.

Всички възпитаници ще бъдат тествани с щадящи проби. Предложението е за всички възпитаници от 1. до 12. клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и учебния личен състав, а учениците ще бъдат тествани единствено един път седмично, като в областите, в които заболеваемостта от коронавирусна зараза е под 250 на 100 хиляди души население, учениците няма да се тестват.

" Броят на инфектираните понижава непрестанно. Регистрираната заболеваемост измежду хората под 19-годишна възраст е извънредно ниска. Резултатите от тестванията, осъществени в учебните заведения през миналите две седмици, сочат извънредно невисок % на позитивни резултати. Затова специалистите считат, че проби може да се вършат един път - при започване на седмицата. Това евентуално покачва леко риска, само че не съставлява сериозна заплаха за цялостната епидемиологична конюнктура ", изясни министърът.

По думите му ще има проби доникъде на януари, като по-големите възпитаници може да се изследват и с назални проби, само че Министерство на здравеопазването не било длъжно да заплаща за тях.

От понеделник се възвръща и плановият банкет, разгласи още Кацаров.

Започнала е инспекция от " Медицински контрол ", ще бъдат тествани всички лечебни заведения, през които са минали родителите, съобщи служебният здравен министър по отношение на откритото огнище на менингит в детска градина и умрялото 5-годишно дете.

Има отчет от столичната РЗИ и от шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания. От тези отчети се вижда, че са подхванати всички нужни противоепидемични ограничения и ограничения за уединяване на причинителя за болестта, разяснява още здравният министър.

По думите му не е изолиран патогенен менингокок при нито едно дете, в това число и при умрялото.

" Ще бъдат тествани всички лечебни заведения по тази причина дали е указана нужната грижа по отношение на здравното обслужване на това дете. Помолих шефа на столичната РЗИ да популяризира публично цялата информация, с която разполага по отношение на извършеното изследване, направените проучвания, резултатите от тях, сподели още министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР