От понеделник досега цената на свинското се е покачило с

...
От понеделник досега цената на свинското се е покачило с
Коментари Харесай

Африканската Чума Донесе Жесток Удар На Българина! Вижте Какво Ни Чака С Цените!

От понеделник до момента цената на свинското се е покачило с 0,15 лв., демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Ако желаеме да си купим кг прясно месо, на борсата ще коства минимум 7,75 лв., а стигайки до магазина, то се оскъпява с още приблизително 20%.

В месарски магазин в София към този момент регистрират лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се реши дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от болестта по прасетата, а от цената.

По данни на брашновите организации консумираме приблизително по 35 кг свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo, настояват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

" Ако не бъде овладяна рецесията с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има опция да се стигне до 50% повишаване. Ако междинната цена е 7-7,50 лв. за кг свинско месо, има опция да стигне до 13,50- 14

лв. ", изясни пред bTV Пейо Майорски, ръководител Асоциацията за отбрана на потребителите.

От брашна не изключват този сюжет, само че поради друга причина - международна наклонност за повишаване на свинското.

" Целият свят е един огромен свързан съд и не може да има изолирани цени в нито една страна ", разяснява Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите. Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни артикули, в това число пилешкото, предвиждат от специалисти от сектора.

В момента към 50% от свинското у нас създава от наши животновъди, пресмятат от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина свине.

В същото време стана ясно, че Държавна фирма " Земеделие " прекратява инспекциите на място във всички животновъдни стопанства в областите с оповестени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), които се намират в трикилометровата защитна зона на болестта. Заповедта е издадена от изпълнителния шеф на институцията Васил Грудев.

Извън защитната зона от 3 км се не разрешават още инспекциите във всички стопанства, в които се отглеждат прасета, попадащи в обсега на областите с оповестени огнища на АЧС.

В областите Разград и Русе се преустановяват и инспекциите на повърхност, свързани с схемите и ограниченията от директните заплащания. Забраните са част от ограниченията за предварителна защита против разпространението на заболяването.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР