От понеделник (17 декември) започва продажбата на електронни винетки. Те

...
От понеделник (17 декември) започва продажбата на електронни винетки. Те
Коментари Харесай

17 декември наближава... е-винетките в продажба

От понеделник (17 декември) стартира продажбата на електронни винетки. Те ще могат да бъдат купени на уеб страницата на bgtoll.bg, който все още не действа. Винетки ще се продават и през мобилно приложение. Цената им ще бъде безусловно същата като на винетните стикери, увери специалистът към Агенция " Пътна инфраструктура " проф. Олег Асенов.
" Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят електронна винетка и от пунктовете за продажба, ситуирани в комерсиалните обекти ", изясни още той пред Българска национална телевизия.
Нарушителите ще бъдат засичани посредством регистрационния номер на автомобила от камерите ситуирани по пътната мрежа, както и мобилните екипи на тол контрола.
Водачите без винетка ще имат опция да платят обезщетителна такса още на място. Нейният размер сега е качен за публично разискване - за леки коли 70 лева, за коли от 3.5 т. до 12 т. - 125 лева и за тежкотоварни транспортни средства над 12 т. таксата е 175 лева
" След възнаграждение на обезщетителната такса пътуването ще може да продължи без закупена винетка до края на астрономическия ден, само че на идващия още веднъж ще е налице нарушаване, в случай че лидерът не се е сдобил с такава ", обасни още проф. Асенов.
Той акцентира, че при отвод да се заплати обезщетителната такса на място се смята отвод от признание на нарушаването и в този случай талонът на автомобила ще бъде лишен.
Въвежда се и нова винетка-уикенд, която ще бъде единствено за леките коли. Цената и е 10 лева Тя ще бъде годна от 12:00 ч. в петък до 23:59 ч. в неделя.
" Въвеждането на уикенд винетката е подбудено от засиления публичен интерес към основаването на сходна алтернатива ", изясни още проф. Олег Асенов./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР