От полунощ влезе в сила забраната за внос на руски

...
От полунощ влезе в сила забраната за внос на руски
Коментари Харесай

Влезе в сила забраната за внос на руски въглища в ЕС

От среднощ влезе в действие възбраната за импорт на съветски въглища в Европейския съюз, оповестява Франс прес. Това е част от петия пакет от наказания, наложени на Русия поради бруталната й инвазия в Украйна. Забраната към този момент се ползва от някои страни членки на Европейски Съюз, защото интервалът на прекъсване на вноса, очакван в пакета от наказания, стартира от 5-и април, само че бе разрешен 120-дневен гратисен интервал за осъществяването на към този момент контрактуваните доставки.

До преди войната в Украйна Европейски Съюз внасяше от Русия 45% от въглищата, които използваше. Приходите за Русия бяха 4 милиарда евро годишно. След като стана ясно, че Европейски Съюз ще лиши Русия от този източник на доходи, Москва понижи фрапантно съветските доставки на природен газ за Германия, Италия и Австрия, като по този начин ги принуди да усилят потреблението на въглища.

Поскъпването на суровината аргументи безредици в Полша, където огромна част от семействата към момента се отопляват на въглища. Полша разчита на въглищата за към 80% от производството на електрическата енергия, която употребява. Въпреки че тя е най-големият производител на въглища в Европейски Съюз, статистиката демонстрира, че за 2021 година е внесла над 8 милиона тона съветски въглища през 2021 година.

От полското Министерството на климата и околната среда оповестиха, че тази година Полша ще внесе към 13 милиона тона въглища, като към този момент са пристигнали общо 6 млн. тона, а други контрактувани 6 млн. тона занапред ще дойдат. Тази сряда Полша внесе 20 000 тона южноафрикански въглища, а на следващия ден чака 31 000 тона въглища от Индонезия. Третата пратка - от 58 000 тона въглища се чака да дойде от Амстердам в събота. В Полша отпускат еднократна помощ от към 640 евро на домакинство, с която оказват помощ за покриването на потребностите му от въглища.

Забраната за съветския импорт на въглища идва в сложни времена - някои страни членки на Европейски Съюз, като Австрия и Холандия, ще съживяват своите остарели централи, работещи с въглища. Освен това всеобщо страните членки на Европейски Съюз обръщат взор към нови снабдители на въглища като Австралия, Южна Африка, Индонезия и Колумбия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР