От полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки.

...
От полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки.
Коментари Харесай

Влезе в сила изискването за зелен сертификат

От среднощ в страната са в действие нови противоепидемични ограничения. Зеленият документ към този момент е наложителен за местата, където може да има скупчване на закрито.

В това число влизат на заведения за хранене, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнеси и спортни зали, зали са басейни, молове както и търговски обекти на 300 кв. метра.

Зеленият документ не важи за магазините за хранителни артикули, аптеките, банките, постройките на държавната администрация и публичния градски превоз

Сертификат може да получи всеки, който има доказателство за имунизация, преболедуване или негативен резултат от тест за COVID-19.

Той е наложителен и за работещите в лечебни заведения, онкологични центрове, и такива за диализа, както и чиновниците в домовете за възрастни хора. Без Зелен документ, те няма да могат да работят.

Броени минути след среднощ екипи на РЗИ и полицията  тръгнаха на инспекции в заведения.

От през днешния ден се преустановяват и свижданията в лечебни заведения, като се изключи свиждания на пациенти в терминален етап.

На отдалечена форма на образование минават учебните заведения във всички общини със заболеваемост над 750 на 100 хиляди от популацията за последните две седмици.

Тази заран пред Нова Телевизия заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров заяви, че до 4 седмици държавните чиновници и учителите евентуално също ще бъдат задължени да имат зелен документ.

„ Има концепция да се даде гратисен период тези хора да се имунизират. В момента това се разисква на равнище министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите “, добави доктор Петров. Той акцентира, че тези, които не имат зелен документ и нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1000 лева Ако има подозрение, че документът е подправен, може да се повдигне обвиняване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР