От полунощ страната ни вече официално е член на Шенгенското

...
От полунощ страната ни вече официално е член на Шенгенското
Коментари Харесай

От днес България е в Шенген. Какво да знаем, когато пътуваме със ...

От среднощ страната ни към този момент публично е член на Шенгенското пространство. Първият аероплан, който кацна в Шенгенска България беше полетът от Неапол, тъкмо двайсет минути след среднощ, съобщи NOVA. На Терминал 2 пасажерите били посрещнати от кучето Рекси, чисто новата табелка “Пристигащи Шенген ”, бурни овации и чаша шампанско. Кабинките за граничен надзор остават в историята за жителите на Шенгенското пространство. Пътниците се насочват непосредствено към зоната за приемане на багаж и по-късно към изхода.

 

По този мотив Летище София популяризира информация за пасажерите, която да улесни прекосяването им през най-големия и претрупан български аеропорт, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Ако сте заминаващ пасажер

 

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, в случай че имате подобен. След това следва единствено инспекция сигурност, както и митнически надзор за страни отвън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се реализира и за пасажери, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пасажерите се насочат към изхода за политане, без да минават паспортен надзор.

Ако дестинацията е до страна отвън Шенгенското пространство, то процедурата по пътешестване остава същата, както е до този миг – вписване на багаж, инспекция за сигурност, митнически надзор и паспортен надзор.

 

Ако сте идващ пасажер

 

Ако пасажер каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се насочи непосредствено за приемане на багаж, в случай че има регистриран подобен, без да минава паспортен надзор. 

 

Остава прекосяването през митнически надзор за пасажери, идващи от страни отвън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пасажери, идващи от трети страни през страна членка на Шенген.

 

Ако пристигате от дестинация отвън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична инспекция и митническа инспекция преди приемането на записания багаж остава същата, както е до този миг.

Без документално единодушие от родителите на малолетно или малолетно дете

 

Главна дирекция „ Гранична полиция “ няма да изисква и даване на документално единодушие от родителите при овакантяване страната на малолетни и малолетни български жители на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски страни. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния областен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

 

Задължителен документ за идентичност

 

Задължително остава условието за носене на документ за идентичност. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР