От Полша идват по 70 стотинки килото, в хипермаркетите ги

...
От Полша идват по 70 стотинки килото, в хипермаркетите ги
Коментари Харесай

Търговци надуват 4 пъти цената на домата

От Полша идват по 70 стотинки килото, в хипермаркетите ги продават по 2,50 лева


Внесли сме три пъти повече череши и праскови


Единствено ябълките и гроздето се продават по-евтино


Цените на дините със 133% по-високи от предходната година


Цените на доматите и дините през тази година са двойни по отношение на предходната. Килограм оранжерийни домати на едро сега се предлага по 2,05 лв. при 1,19 лв. при започване на септември 2017 година, което е с близо 73% повече на годишна база, регистрират последните данни на министерство на земеделието. По-скъпо се търгуват и полските домати – с близо 31 на 100 за година, като сега се продават по левче на тържищата при 75 стотинки през 2017 година На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лева за кг.

При дините растежът в цените е още по-голям – със 133% за година – от 0,21 лева за кг при започване на септември 2017 година до 0,50 лева през тази. С 58 на 100 е нарастването при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лева, а през тази – 1,22 лева Нагоре са и цените на прасковите, в случай че предходната есен те са се предложили по 0,95 лева за кг, то през тази към този момент са 1,42 лева за кг на едро или с близо 50 на 100 нагоре. Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и поради чушките. При тях повишаването е с 18 на 100 за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 – алените.

Килограм картофи върви по тържищата по 0,55 лева, което е с близо 8 на 100 повече по отношение на предходната есен, демонстрират още данните на земеделското министерство.

Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната – надлежно с 26 и 10 на 100.

Цените са високи, тъй като вносът дефинира пазара у нас, разяснява пред “Труд ” Слави Трифонов, ръководител на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за кг, а в комерсиалните вериги се продават по 2,50 лева, уточни той. Това повлича и цените на родното произвеждане и българските домати се оферират на пазара по 3,50-4 лв., което е 4 пъти над себестойността им, твърди ръководителят на съюза. Много постоянно на пъпеши от Гърция да вземем за пример написа, че са от Долни Дъбник.

Статистиката на земеделското министерство регистрира сериозен растеж във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са импортирани 141,9 хиляди тона пресни зеленчуци и 122,2 хиляди тона пресни плодове – респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.

Увеличението на вноса на пресни зеленчуци се дължи главно на повишаване на доставките на домати – със 7 хиляди тона или 17,3%, краставици – с 3,7 хиляди тона – 30,6% и пиперки – с 3,6 хиляди тона – 42,2%. Същевременно понижават доставените количества картофи с 4,9 хиляди тона – или с 19,1%. Сред обичайно внасяните в по-големи количества зеленчуци, по-малък импорт се регистрира също при зелето, морковите и репите.

Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които спадат с 5,2 хиляди тона. За разлика от тях сме внесли близо три пъти повече дини, череши и праскови.

Красимир Кичуков, зам.-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция:


Догодина ще е още по-скъпо


 02-4-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0 Нормално е тази година всички плодове и зеленчуци да са по-скъпи, тъй като ги няма. Догодина ще е още по-зле, съобщи пред “Труд ” Красимир Кичуков, зам. – ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. По думите му за по-високите цени аргументите са няколко – от една страна климатичните промени, които пречат на лятното произвеждане навън на зеленчуци. Затова и тази година корнишоните са скъпи и ги няма, даде за образец Кичуков. Другият фактор е неналичието на работна ръка. Останаха единствено ромите да работят на полето, другите са 80-годишни баби, добави той. Дори да се предлага по-висока отплата, хора няма. Третата причина е пренасищането на пазара. “Преди години продавахме замразени малини по 2,60-3,30 евро цена на доставка в Германия. Сега цената е едвам 1,20 евро. При изискване, че берачът желае 1,20 лева на кг набран плод, по какъв начин да предложим такава цена, при изискване, че себестойността на продукта е 3,30-3,40 евро на кг. ”, изясни заместник-председателят на асоциацията.

По думите му над 80% от плодовете и зеленчуците на пазара у нас са вносни. Решение на казуса, съгласно него, е дотациите да се дават на звук осъществена продукция, а не на декар, както е сега.

Заради пшеницата


Хлябът нагоре с 30 стотинки

 02-2 С близо 31% нагоре е цената на хлебната пшеница тази година по отношение на предходната, регистрира земеделското министерство. Есента на 2017 година звук се е продавал по 268 лв., а в този момент е 352 лв..

По-скъпото зърно към този момент се отрази на стойностите на брашното. В началото на септември междинната цена на едро на брашно вид “500 ” за страната отбелязва покачване по отношение на края на август.

По борсите в страната цените на продукта са в необятния диапазон от 0,60 лева./кг във Враца до 1,07 лева./кг в София. Поскъпването на брашното към този момент се отразява и на хляба. В Пловдив цената на хляба се усили с 20%, а в Пазарджик – с 30 стотинки. Така 650 грама от най-масовия бял самун и Добруджа, който до момента се продаваше сред 65 и 80 ст., към този момент се предлага по 85 ст. и левче.

Това е второто покачване за тази година


Плащаме повече за парно, вода и газ от октомври


“Булгаргаз ” желае 14% растеж на цените

 Председателят на КЕВР ще разгласи новите цени на газ, парно и топла вода на 30 септември. Председателят на КЕВР ще разгласи новите цени на газ, парно и топла вода на 30 септември.
Повече ще плащаме за парно, топла вода и газ от октомври. Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов към този момент разгласи, че ново нарастване е неизбежно, поради повишаването на природния газ.

От “Булгаргаз ” желаят нарастване на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 14 на 100. Вчера от регулатора оповестиха в отчет, че поддържат желаното от газовото сдружение повишаване. “Булгаргаз ” предлага КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 година в размер на 456,65 лева за хиляда кубически метра или в размер 43,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с цената за актуалното тримесечие препоръчаната за одобряване цена за четвъртото тримесечие на 2018 година е по-висока с 13,89% или 55,70 лева за хиляда кубически метра.

“Повишението на цената на природния газ от 1 октомври е неизбежно и ще се отрази на цената на парното и топлата вода ”, сподели Иванов. Въпреки че той не се ангажира с какъв брой % тъкмо ще се вдигнат праното и топлата вода от октомври, практиката демонстрира, че повишаването на газа с 10 на 100 се отразява на цените на топлото с сред 5 и 10%.

Последното нарастване на газа беше от 1 юли. Тогава “Булгаргаз ” изиска покачване от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно контролиране позволи 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната сила нарастна със 7,33%, а токът – с 2%. Заради увеличените цени на ток, горива и храни националната статистика към този момент регистрира най-високото повишаване на живота у нас за последните няколко години – инфлацията доближи 3,5 на 100. От “Булгаргаз ” изясняват, че поисканото ново нарастване се дължи на по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и вследствие на акумулирания резултат от одобрената продажна цена за третото тримесечие на 2018 година, която била по-ниска от разноските за доставка.

Какви ще са новите цени на газ, парно и топла вода от октомври ще стане ясно на 30 септември.

След Румъния


България втора по инфлация в Европейски Съюз


България е с втората най-висока инфлация измежду страните в Европейския съюз, демонстрират данни на Евростат за август 2018 година. В Румъния през предходния месец инфлацията е достигнала 4,7%, в България – 3,7%, в Естония – 3,5% и в Унгария – 3,4%. Най-ниските равнища са измерени в Дания – 0,8%, Ирландия и Гърция и двете с по 0,9%.

Годишната инфлация в страната ни от 3,7% през август пораства, въпреки и минимално от записаните 3,6% през юли. За съпоставяне през август 2017 година годишната инфлация у нас е била едвам 0,7%.

В Европейския съюз годишната инфлация доближи 2,1% през август, до момента в който месец по-рано е била по-висока – 2,2%. А година по-рано е записана стойност от 1,7%. Годишната инфлация в еврозоната през август е достигнала 2%, а през 2017 година цената е била по-ниска – 1,5%.

През август максимален принос към инфлацията в еврозоната е имал секторът на енергетиката – 0,87 процентни пункта, следван от услугите – с 0,59 процентни пункта и храните, алкохола и тютюневите артикули – 0,48 процентни пункта

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР