От полицията съобщават за един задържан. Противоречиви са данните за

...
От полицията съобщават за един задържан. Противоречиви са данните за
Коментари Харесай

Без инциденти премина втората нощ на протести в Румъния

От полицията оповестяват за един арестуван. Противоречиви са данните за броя на стачкуващите в Букурещ. Според Ройтерс протестиращите на площад Виктория са били към 40 000, доста по-малко от предходната нощ. Тогава стачкуващите бяха към 100 000. Снощи антиправителствени митинги се организираха и в други румънски градове. А за довечера са планувани нови демонстрации.


" Стига произвол " - " Букурещ не е ваш " - с тези думи румънците приканиха кабинетът да се разпусне, а на фасадата на една от постройките на площада на Победата се появи голям надпис " Оставка " за премиера Виорика Дънчила.
Даниела Димитрова: Румънците са недоволни от ръководството на социалдемократите, които съгласно тях с дейностите си пречат на битката с корупцията и проведената престъпност.
Йоана, която цялостен живот е работила в държавната телевизия, споделя, че страната им се води съзнателно към бездна. Иска незабавни промени в данъчната, обществената и пенсионната система.
Йоана: Не желая корупция, желая всички тези румънци, които са пристигнали от чужбина, да се завърнат у дома, само че това ще стане единствено в случай че имаме естествена страна.
Заради конфликтите с жандармерията на първия митинг множеството стачкуващи бяха с защитни маски. На площада се появи и голяма фигура на Темида поради неналичието на промени и бистрота в правосъдната система.
Стефани: Гневна съм, нямам никакво доверие в държавното управление и правораздаването. Сблъсъците на площада на 10 август бяха политическа поръчка. Страната ни е в колапс.
Според протестиращите до безредиците на първия митинг се е стигнало поради провокатори, смесили се с мирните стачкуващи. Затова полицията безсистемно е употребила сълзотворен газ, водни струи и палки. Настояват виновните за бруталното принуждение да бъдат изправени пред съда. Служители на реда обаче настояват, че нощес са разкрили нож в един от стачкуващите.

Аурелиан: Ситуацията е трагична. Управляващите би трябвало да са в пандиза. Драгня и вътрешният министър поръчаха конфликтите.
Оливия Караман: Нямаме излаз. Трябва да се махнат. Дошли сме спокойно на митинга. Не желаеме война на улицата.
Демонстрантите упорстват за нов парламент, който да е еднокамерен, с 300 сенатори, 100, от които да са представители на диаспората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР