От покачването на цените заради войната в Украйна до управлението

...
От покачването на цените заради войната в Украйна до управлението
Коментари Харесай

Рекордите на 2022 г.

От покачването на цените поради войната в Украйна до ръководството на кралица Елизабет II - изминаващата 2022 година ще бъде запомнена с няколко върха, отбелязва Франс прес.

Рязко повишаване на цените

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари докара до внезапно повишаване на цените на силата и храните: показателят на цените на храните на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) доближи исторически връх през март, както и цените на природния газ в Европа. Това докара до внезапно повишаване на инфлацията през годината, като да вземем за пример през октомври в еврозоната тя набъбна с 10,6% на годишна база - най-високото равнище от въвеждането на показателя през 1997 година

Бежански потоци

Войната в Украйна докара до най-големия приток на бежанци в Европа от края на Втората международна война насам: повече от шест милиона души в прилежащи страни и осем милиона вътрешно разселени лица по оценка на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците от май. За първи път броят на избягалите от домовете си хора по света надвиши 100 милиона.

Горещи талази и пожари
Годината беше белязана от нови климатични върхове: в Европа лятото беше най-горещото в историята, а опустошените от пожари площи - най-обширните. Тази година бяха унищожени над 600 000 хектара. В международен мащаб излъчванията на CO2 от изкопаеми горива в никакъв случай не са били толкоз високи, колкото през 2022 година

Ракетен дъжд

В отговор на най-мащабните до момента взаимни въздушни маневри сред Южна Корея и Съединени американски щати Северна Корея изстреля рекорден брой ракети в Японско море през ноември, в това число 23 изстрела за 24 часа на 2 ноември. 

Необичайно царуване и заравяне

Седемдесет години ръководство, седем години повече от прапрабаба ѝ Виктория: животът на кралица Елизабет II, която умря на 8 септември на 96-годишна възраст, беше толкоз необикновен, колкото и погребението ѝ в Лондон. Около четвърт милион души се подредиха на километрични опашки, с цел да отдадат последна респект и да преминат около ковчега ѝ в Уестминстър.

Рекорден търг

Колекцията от творби на изкуството на съоснователя на " Майкрософт " Пол Алън беше продадена на търг през ноември в Ню Йорк за рекордната сума от 1,62 милиарда $, включваща картини на Жорж Соро, Пол Сезан, Винсент Ван Гог и Густав Климт. Друг симптом за жизнеността на пазара на изкуство е портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхол, който през май стана най-скъпото произведение на изкуството на 20 век: 195 милиона $.

На върха на света на тениса

Със спечелването на Откритото състезание на Франция за 14-и път през юни испанецът Рафаел Надал усъвършенства върха си по трофеи от шампионати от Големия шлем при мъжете на 22, изпреварвайки сърбина Новак Джокович (21 титли) и швейцареца Роджър Федерер (20), който приключи кариерата си през септември. Американката Серена Уилямс, която също се отдръпна през септември, е пред тримата с 23 трофеи от Големия шлем.

Тейлър Суифт

Излизането на десетия албум на Тейлър Суифт " Midnights " провокира срив в " Спотифай " през октомври и счупи върха за най-слушан албум за един ден. Десет песни от албума доближават първите 10 места в класацията на Хот 100 на “Билборд ”, което е първият сходен случай.

Осем милиарда души

По данни на Организация на обединените нации в средата на ноември популацията на света е надхвърлило 8 милиарда души. Това е " невиждан растеж " по отношение на 2,5 милиарда души през 1950 година

(Превод: БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР