От почти всички в НС има подкрепа, тъй като депутатите

...
От почти всички в НС има подкрепа, тъй като депутатите
Коментари Харесай

Депутатите готвят промени заради скандалите с винетки

От съвсем всички в Народно събрание има поддръжка, защото депутатите също са били пострадали от ТОЛ системата, споделя омбудсманът Диана Ковачева

Скандалът с санкциите за стотици хиляди левове поради липса на винетка стигна и до Народното събрание. В Регионалната комисия е постъпило предложение за законодателни промени по самодейност на омбудсмана Диана Ковачева. Тя предлага хората да бъдат уведомявани до три дни, в случай че ги глобят поради липса на винетка. Междувременно, в софийското село Пролеша се появи нов рекордьор по санкции, оповестява.

Иван дни наред гледал разказите на хората, които с изненада разбрали, че дължат десетки хиляди под формата на санкции. Решил да ревизира за себе си - за всеки случай. И схванал, че е измежду рекордьорите.

„ Аз имам 140 фотоси ”, сподели той. Това са близо 10 000 лв. отговорности. С него санкционираните от селата край Божурище към този момент стават над 240.

„ Сутринта ми се обади една баба на 80 годни, която към момента си кара автомобила. Тя ми сподели: „ И аз съм в кюпа ”. Ние имаме четирима юристи в групата и един прокурор ”, уточни Вера Александрова.

Освен парите, за всички тях казусът е един - никой не известява санкционираните в точния момент. „ Това е най-големият абсурд, да те оставят да натрупаш 10 000 лв., без да те предупредят ”, счита Иван.

Опитът тази процедура да бъде прекъсната към този момент е в ход. Промяната, която депутатите ще обсъдят - от момента на нарушаването в период до три дни санкционираният да бъде прочут от тол системата.

„ От съвсем всички парламентарни сили, с които съм разговаряла, има поддръжка. Депутатите са споделяли, че самите те са били пострадали ”, разяснява омбудсманът.

Промените влизат първо в Регионалната комисия в Народното събрание. „ Най-късно до две седмици ще ги гледаме. Тази тематика ще бъде прегърната от всички народни представители ”, съобщи ръководителят на Регионалната комисия Коста Стоянов.

„ Колкото по-бързо хората научат за това, че са санкционирани, по-добре. И да става по най-бързия метод ”, счита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Аз съм последовател персонално на системата, която се употребява от Национална агенция за приходите - всеки да си даде имейл, в случай че желае незабавно да получи уведомление ”, добави Настимир Ананиев от Политическа партия.

Докато този проблем е напът да откри решение, за хората от Пролеша остава и различен - ще им бъдат ли опростени санкциите. Едно от вероятните решения може да пристигна от Министерския съвет.

„ Да се третира като очевидна фактическа неточност фактът, че са пропуснати жителите на село Пролеша и близките села. И със задна дата да бъде саниран въпросът. Но защото беше изработен коментар, че това не е очевидна фактическа неточност, остава един единствен вид - прошка от страна на Народното събрание ”, посочи Ковачева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР