От площадките на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в Пловдивско

...
От площадките на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в Пловдивско
Коментари Харесай

Над 280 ракети са изстреляни от Борба с градушките в Пловдивско

От площадките на Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ в Пловдивско в следобедните часове са изстреляни над 280 ракети, оповестяват от Агенцията.

От площадката в с. Гелеменово , община Пазарджик, стрелбата е почнала в 13:47 часа и до 16:46 часа там са изстреляни 68 бр. противоградови ракети, като сега полигонът продължава да е в подготвеност.

От полигона в Голям Чардак, община Съединение , след 13:25 часа са изстреляни 182 ракети и са обработени 11 кафези от общо 15 ракетни площадки.

От полигона в Поповица изстрелването на противоградови ракети е почнало след 13:00 часа, като е била обработвана в това число клетка над Садово. Изстрелването на ракети е било прекъснато от всички площадки в региона сред 16:15 до 16:31 ч. след разпореждане от Центъра за съгласуване потреблението на въздушното пространство (ЦКИВП) заради планувано кацане на постоянен полет на пътнически аероплан, който е отклонен заради неприятното време от Пловдив към София, като наблюдението на клетката е траяло. За късия интервал на спирането на обработката клетката е възстановила капацитета си за формиране и повишаване на градовите зърна. След това противоградовата отбрана е траяла и от 16:31до 17:00 часа са изстреляни 63 броя противоградови ракети от 8 броя ракетни площадки, само че все пак в Садово и прилежащи обитаеми места е имало дъжд от град и изобилен дъжд. В следобедните часове от полигоните в Хасково, Стара Загора и Сливен са изстреляни над 400 броя противоградови ракети, като все още няма подадени сигнали за паднали градушки в защитаваните площи.

Във връзка с информация за паднала градушка в Кюстендил, Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ напомня, че системата за противоградова отбрана в България пази територия от 22 000 кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и с. Тъжа, като Кюстендил не е обзет от противоградовата отбрана с ракетен и самолетен прийом на Агенцията. Със самолетен прийом към този момент е обзет регионът на Северна Централна и Североизточна България.

Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ пази селскостопанската продукция в земеделските земи, като няма право да реализира тази активност над обитаеми места от съображения за сигурността на популацията и инфраструктурата.

Земеделските производители, чиито площи са претърпели провали, могат да подадат заявки за компенсиране на вреди в регионалните служби „ Земеделие “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР