От ПГ на “Възраждане излязоха с предложение за промени в

...
От ПГ на “Възраждане излязоха с предложение за промени в
Коментари Харесай

Депутати предлагат промени в Конституцията, които да гарантират плащането в брой

От ПГ на “Възраждане ” излязоха с предложение за промени в Конституцията, които да подсигуряват заплащането кеш.

Една от препоръчаните промени в данъчните закони за идната година бе прагът за заплащания в брой да бъде понижен на половина – от 10 хиляди на 5 хиляди лева, за ограничение на сивата стопанска система. Интересен факт обаче е, че въпросното предложение, което пристигна от държавното управление не беше оповестено от Министерството на финансите при публикуването на текстовете за публично разискване.

Мярката безрезултатно беше предлагана през годините и от предишни държавни управления, само че по този начин и не откри поддръжка. Всъщност тя не е български патент – в Италия да вземем за пример прагът за разплащания в брой е 1000 евро, а в Гърция е даже още по-нисък – 500 евро.

Според Цончо Ганев от “Възраждане ” обаче липсват съответни претекстове за предлагането. “С натискането на едно копче, когато нямате опция за кешови заплащания, всеки един може да бъде занулен, когато не е комфортен на дадения ръководещ ”, разяснява депутатът и предизвести, че заплащането по банков път ще коства по-скъпо поради таксите.

“При идните гласувания на Конституцията ще заложим фиксиране, както е в Австрия. В тяхната конституция се записа опцията да се заплаща с хартиена валута. Ние ще желаеме безусловно същото, с цел да не попаднем в цифровия затвор ”, сподели Ганев, изразявайки несъгласието си, че тази стъпка ще довете до изсветляване на бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР