От петък вечер - и мога да го кажа официално,

...
От петък вечер - и мога да го кажа официално,
Коментари Харесай

Вече има официално писмо от ``Газпром`` за плащане в рубли |

" От петък вечер - и мога да го кажа публично, има входирано публично искане от съветския контрагент ( " Газпром " - бел. ред.) за заплащане в рубли ", сподели министърът на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

Енергийният министър и изясни, че това няма по какъв начин да се случи.

" В контракта ясно е написан методът на заплащане и той не включва рубли ", каза Николов и добави, че Европейски Съюз няма да се подаде на изнудване.

По думите му, в случай че " спре кранчето, ще се водят диалози със прилежащи страни и за доставки на полутечен природен газ ". Николов добави, че договорът с " Газпром износ " е до 31 декември и доставката на съветски газ до тогава не би трябвало да стопира.

" Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и по какъв начин ще се случи след април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро - следва да забележим ", коментира той.

Министърът на енергетиката съобщи още, че КЕВР не саботира Министерство на енергетиката по никакъв мотив. 

" Това, което направиха КЕВР дружно с Булгаргаз в много по-тежкия месец за отопление - съумяха да задържат цената от февруари ", добави Александър Николов. 

Според него газовата връзка с Гърция ще е подготвена до 1 юли, а комерсиалната употреба ще стартира преди новия отоплителен сезон, с цел да се употребява азерски газ за нагнетяван в газовото вместилище в Чирен. По контракт с азерския консорциум България ще получава 1 милиарда куб. м на година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР