От петък служителите на МВР окончателно ще преустановят практиката за

...
От петък служителите на МВР окончателно ще преустановят практиката за
Коментари Харесай

Решено: От петък спират да взимат книжки за глоби

 От петък чиновниците на Министерство на вътрешните работи дефинитивно ще преустановят практиката за взимане на книжката и прекъсване на автомобила от придвижване на водачи с неплатени санкции. Това излиза наяве, след като решението на Конституционния съд (КС), с което измененията в Закона за придвижване по пътищата, регламентиращи това, бяха оповестени за противоконституционни, бе оповестено в.

През лятото на 2020 година бяха признати законовите промени, които в този момент Конституционен съд разгласи за противоречащи на главния закон, с които се одобриха сериозните ограничавания за жителите с неплатени санкции да напущат страната. В резултат на измененията омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) с искане за определяне на противоконституционност на член 171, т. 1, б. " д “ и т. 2, б. " к “ от закона. В искането  на Ковачева се твърдеше, че те нарушават правото на свободно напредване по територията на страната, правото на овакантяване на нейните лимити и правото на персонален живот на жителите.

По-късно, пред Върховния административен съд (ВАС) бе формирана и частна тъжба на юрист Иглика Брусева против предписание на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено настояването й за преустановяване на неоснователни дейности по осъществяването на систематични инспекции за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за придвижването по пътищата и неплатени в периода за непринудено заплащане санкции, наложи с тях, при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата – Промахон и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден – Ексохи. Така Върховен административен съд се произнесе, че граничните управляващи би трябвало неотложно да преустановят прекъсването на жители с неплатени санкции на двата пункта.

" Чрез оспорените разпореждания законодателят лимитира упражняването на съществени конституционни права на жителите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по ЗДвП санкции, като заобикаля открития законов ред за тяхното събиране. Всяко ограничение на съществени конституционни права на жителите, което има за цел да компенсира неспособността на страната да извършва отговорностите си, е неприемливо в правовата страна (Решение № 6 от 2013 година по к. д. № 5/2013 г.). Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за  фактическо санкциониране на жителите “, безапелационни бяха и конституционните съдии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР