От петък (22 октомври) се сключват договори с всички лаборатории

...
От петък (22 октомври) се сключват договори с всички лаборатории
Коментари Харесай

Безплатните държавни антигенни тестове - не е ясно колко ще струват, а РЗИ отговаря къде ще ги има

" От петък (22 октомври) се подписват контракти с всички лаборатории и уверенията са, че до понеделник до обяд (25 октомври) ще бъдат подписани всички контракти. Пределната цена на теста, която е записана в контракта, е 10 лева, това е за проба – взимане. Цената не може да бъде по-висока, а всяка лаборатория може да разгласи и по-ниска цена от тези 10 лева ". Това сподели служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по въпрос с безплатните антигенни проби, които страната ще обезпечи за осъществяване на изискванията на.

Ситуацията с тези проби обаче остава много динамична и по тази причина зададе няколко въпроса на здравното министерство (МЗ). Основа на питанията ни беше неколкократното конкретизиране на доктор Кацаров пред разнообразни малките екрани, че ще бъдат купени 1 000 000 антигенни теста и той към този момент издал заповед.
 Николай Костов: Тестове в аптеките има, само че липсват антикоагуланти Николай Костов: Тестове в аптеките има, само че липсват антикоагуланти
" И при тази вълна продължава наклонността да има дефицит на избрани лекарства в аптечната мрежа и това са най-много от групата на а...

От отговорите се оказа, че доктор Кацаров фактически е издал заповед, само че тя е да се образува работна група, " на която е предоставено да изготви план на покана за закупуване на бързи антигенни проби ". Отделно, ще бъдат купени " не по-малко от 600 000 теста " т.е. има голяма разлика по отношение на говоренето на здравния министър пред огромните малките екрани. Разликата става по-очевидна и поради уточнението, че ще има доставка на 1,6 млн. антигенни теста по линия на Европейската комисия (ЕК). Допълнително са обезпечени и средства на районните здравни инспекции за закупуванe на бързи антигенни проби от самите РЗИ.

Освен това – закупуването няма да става с социална поръчка, според член 13 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние т.е. ще има директно договаряне. Вече има отправена публична покана, която е на уеб страницата на здравното министерство. " Публикуваната покана дава опция контракти да бъдат подписани с няколко реализатори предложили най-ниска цена и най-кратък период за доставка ", разясниха от Министерство на здравеопазването пред.

На експлицитния въпрос: " На каква стойност ще е договорът, без значение дали за социална поръчка или директно договаряне? Ако става въпрос за две разнообразни стойности, апелирам уточнете? ", отговорът е, че има няколко реализатори, предложили най-ниска цена и най-кратък период за доставка , без да бъдат конкретизирани точните параметри и цифри на офертите. Вчера, 25 октомври, служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров разяснява, че за безвъзмездни неинвазивни проби, които да се вършат в учебно заведение, страната би трябвало да даде най-малко 13 млн. лв.! Става въпрос за учениците от I до IV клас, с цел да вървят присъствено на учебно заведение.

Според Министерство на здравеопазването - безвъзмездни антигенни проби са раздадени на всички районни здравни инспекции в страната. РЗИ-тата наблюдават нуждата от такива в съответните области и ги разпределят към лечебни заведения и лаборатории. Всеки, който се нуждае от тестване, може да се възползва от предоставените от Министерство на здравеопазването антигененни тест, без да заплаща цената на самия тест, твърдят от здравното министерство при запитване дали има подробен проект и на кои тъкмо лаборатории ще се раздават безвъзмездни проби.
 Който е желал, е имал месец и половина да се приготви за зеления документ, счита проф. Кожухарова Който е желал, е имал месец и половина да се приготви за зеления документ, счита проф. Кожухарова
Имам възприятието, че хората се интересуват от ограниченията, само че не четат какво в действителност съставляват. Това съобщи проф. Мира Кожухарова, основе...

С други думи, от отговора може да се извади умозаключение, че информация къде има безвъзмездни проби по области би следвало да се търси в съответното РЗ! Припомняме, че пробата, обезпечен от страната, е безвъзмезден, единствено че се заплаща вземането на тестът и това излиза 10-15 дни. Антигенният тест важи 48 часа след приемане на резултата, в случай че е негативен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР