От пет-шест години Смолян е сред лидерите в страната в

...
От пет-шест години Смолян е сред лидерите в страната в
Коментари Харесай

Рецептата за смолянското „образователно чудо“

От пет-шест години Смолян е измежду водачите в страната в региона на образованието. Последното проучване на Института за пазарна стопанска система на районите обаче очерта региона като безспорен отличник - с съвсем най-високи оценки на учениците на матурата по български език (след София), с минимум повтарящи класа младежи, с  минимум отпаднали от учебно заведение и с най-хубаво съответствие сред учители и възпитаници. Впечатляващото развиване на смолянската просветителна система се дължи на " целенасочени старания за одобряване на просветителна общественост, подготовка на учителите, спомагателни извънучилищни занимания и самостоятелен метод към учениците ", споделят специалистите от ИПИ.

И въпреки всичко има ли рецепта за смолянското просветително " знамение " и каква е тя?

 Изграждането на просветителна общественост от институции, подкрепящи идеята на образованието, наподобява се явява основно за положителното показване на Смолян на терена на просветата. " Институциите в област Смолян са доста съпричастни към образованието и възпитанието на децата в нашия район. Те работят директно с тях - провеждат школи, образования, надпревари, взаимни начинания и насърчават присъединяване им в тях. Организират се работни срещи, на които всяка институция изрича нужда от предприемане на съответни ограничения за вероятно попречване на проблеми в учебното и предучилищно обучение. Процесът е дълготраен и от ден на ден институции вземат присъединяване, което повлиява удобно на просветителната среда ", споделя началникът на районното ръководство по образованието Никола Запрянов.

 Тук всички са съпричастни - и регионалната администрация, и кметовете по места, с които се провеждат взаимни срещи за показване на " настоящите фотоси " на просветителното равнище в тях. Подкрепа дават даже пожарната и полицията, откъдето постоянно вършат образования за учениците в часа на класа. Ангажирани в идеята са още читалищата, библиотеката, историческият музей в Смолян, където непрекъснато е цялостно с възпитаници, които карат изнесени часове там. Последните 1-2 година се работи и със смолянския спектакъл " Николай Хайтов ", откъдето изнасят за учениците специфични спектакли с обучителна цел. " Инициативата е доста забавна, тъй като актьорите изнасят представления върху литературни творби, които се учат от учениците от съответния клас. Това доста разчупва нещата ", споделя Запрянов. По думите му в по този начин основаната общественост всички просветителни и държавни институции дружно на всички равнища работят за превъзмогване на дефицитите, а контактът с родителите е непрестанен.

 Целта на " заварката " сред всички заинтригувани институции с изключение на всичко друго е обвързвана и с огромния проблем на региона - миграцията. " Всички ние се борим против миграцията. Една институция може да даде работни места, друга - качествено обучение. Така младите могат да намерят основателна причина да останат тук, а родителите им да са спокойни ", споделя още шефът на РУО-Смолян.

 Култът към образованието също е измежду факторите, на които се приписва огромна част от смолянските просветителни триумфи. Как се поддържа той? " На първо място има доста огромна заинтригуваност от страна на родителите към образованието и образованието на техните деца. Освен родителските срещи вършим навременен контакт при всяка зародила нужда ", споделя Никола Запрянов. От друга страна - споделя той - преподавателите съумяват да стимулират учениците посредством нашарване на формите на преподаване, употребявайки услугите и ресурсите на новите технологии.

 По данни на РУО-Смолян годишно над 90% от учителите от региона вземат участие в разнообразни квалификационни форми, допринасящи за по-добрата им подготовка като педагогичен експерти. " Организират се работни срещи с учителите по образователни предмети за показване на позитивните резултати, за показване на трендовете и обобщаване на ограниченията на разнообразни равнища за превъзмогване на позволени пропуски и дефицити. Най-добрата мотивация на учителите от област Смолян е резултатът от постигнатия триумф в процеса на образование и образование на техните възпитаници ", споделя Запрянов. Той изяснява, че преподавателите в множеството учебни заведения са минали квалификации, свързани с работата в слети класове, защото близо 1/3 от смолянските учебни заведения са предпазени, т.е. в тях се постанова да се работи в слети класове, което кардинално е трудоемко. Въпросните квалификации се отразяват в по-качествена методика на преподаване, вземане предвид с дидактическите материали, с новите трендове, както и с задачите на образованието, показва той. А в резюме, формулата на триумфа съгласно него би могла да звучи по този начин: " Постоянна взаимопомощ и поддръжка на всички равнища - възпитаник, родител, преподавател ".

 Според Милко Пиперков, който понастоящем е педагог в Центъра за поддръжка на личностното развиване, а преди този момент е бил преподавател, главната заслуга за просветителните триумфи е дългогодишната работа на районното ръководство по образованието. По думите му то има голяма роля за мотивирането на учителите, както и за постигането в Смолян на най-хубавото съответствие учител-ученик от цялата страна. " Едно е да работиш с 26 възпитаници, друго е с 20 - по този начин имаш повече време за самостоятелна работа с децата - както с тези, които имат усложнения, по този начин и с тези, които имат специфични ползи ", споделя Пиперков. Според него спомагателната подготовка,  която изкарват учителите, също е решаваща за положителните резултати. " Повечето ни сътрудници усещат учителската специалност като предопределение ", споделя още той.

 Очевидно високите цели и самокритичността способстват в огромна степен за отличните резултати. " И ние самите се чудим дали работим задоволително добре ", признава Мая Стоилкова, която преподава философия и история на гимназисти в най-голямото смолянско приблизително учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ". На тазгодишните матури по български език ученик от нейното школо е бил на 41-во място в страната, а различен е постигнал забележителната 21-ва позиция в народен мащаб на матурата по философия. Самата Стоилкова много е разсъждавала над въпроса на какви фактори се дължат високите резултати на смолянските възпитаници, а обясненията съгласно нея са няколко. " Нашият район е извънредно безпаричен. Може би образованието се явява като избавителната сламка за обществото. Когато нямаш различен късмет, образованието става фикс концепция. Просто ценностната система на хората тук е такава ", показва тя.

 По думите й неналичието на работа в района води до това, че единственият метод да работиш, е да работиш добре. Упорито и съзнателно работещите преподаватели се явяват значим фактор за високите резултати на младежите, само че тук се натъкваме на следния абсурд - те са с едни от най-ниските заплати за страната. " Повечето от нас работят на възрожденски принцип, на благосклонност. Оставаме да образоваме децата и следобяд, даже и без възнаграждение ", споделя Стоилкова. По думите й с сътрудниците й живеят в дребен град, всички се познават и просто не могат да си разрешат " лукса " да не работят добре и да не дават всичко от себе си. А както стана дума, в Смолян на 1000 възпитаници се падат най-вече учители - 106.

 Смолян е характерна област - районът е планински и е измежду най-бързо обезлюдяващите се у нас. Но вместо това разумно да води до повече отпадащи възпитаници, тук се следи противоположният феномен - делът на тези деца клони към нула (0.74%). Децата понижават с всяка минала година, по тази причина учителите вършат какви ли не " гимнастики ", с цел да ги задържат - оказват помощ им при обучителни усложнения, работят с тях в събота и неделя по планове, насочват ги към извънучилищни занимания. В момента по данни на РУО-Смолян от 60-те смолянски школа 53 вземат участие в план " Твоят час ". Училищните управления фактически се включват интензивно във всяка извънкласна активност, която може да способства за спомагателния прогрес освен на просветителното, само че и на креативното развиване на учениците. " Учениците могат да се запишат на каквото пожелаят - спорт, изкуства, национални танци, пиано, акордеон и така нататък ", споделя Стоилкова. По думите й с сътрудниците й в действителност работят " доста интензивно ", непрестанно покачват квалификацията си и вземат участие в национални и интернационалните планове. Гилдията, както и на доста други места в страната, е застаряваща, само че пък традициите в образованието, които имат така наречен " остарели кучета ", несъмнено дава резултат. Младите учители тук са малко, само че желанието за работа е огромно.

 Според преподавателката едносменното образование, към което е минала региона, също е асъдействало за положителното показване на Смолян. " Преди учениците имаха по-слаби резултати, а след прекосяването към една промяна и към целодневно образование, при което те могат да се поемат от учителите и следобяд и да затвърдят наученото, оценките им разумно се усъвършенстваха ", споделя Стоилкова. Не на последно място, преподавателката по философия открива част от аргументите в по-доброто показване на смолянските възпитаници в това, че градът е останал " относително затворен и спокоен ", с малко по-малко благоприятни условия, само че и с по-малко изкушения от по-големите градове.

На дъното

Сливен - 5.3% отпаднали от клас възпитаници

 Сливен към момента е региона с най-лошо положение на образованието в цялата страна, демонстрира отчетът на ИПИ. Отпадналите от главно и приблизително обучение не престават да се усилват за четвърта поредна година и през 2015 година доближават 5.3% при 2.9% за страната. Делът на повтарящите класа деца също се покачва и през 2016 година е над два пъти по-висок от междинния за страната. Същевременно оценките на зрелостните изпити в региона се усъвършенстват и за първи път от последните години изпреварват леко междинните за страната. На матурата по български език през 2017 година учениците в региона имат междинен триумф от 4.24 при 4.22 за страната. Делът на слабите оценки обаче също се покачва, въпреки че за трета поредна година остава под междинния за страната. Сливен е измежду областите с най-остър дефицит на преподаватели - през 2016 година броят на учителите в главното и междинното обучение е 65 на 1000 възпитаници при 75 на 1000 възпитаници за страната.

Добрич - минимум обхванати в учебно заведение деца

 На дъното - единствено преди Сливен - се подрежда и Добрич. Областта продължава да е с най-нисък чист коефициент на записване на учениците в 5-8-и клас, а след нов спад през 2016 година до 68.3% (при 78.2% за страната) - и единствената област със записване под 70%. Дяловете на отпадналите и на второгодниците (повтарящите) в главното и междинното обучение тук остават съвсем двойно по-високи от междинните за страната. В същото време зрелостниците от региона още веднъж се показват относително добре на матурите през т.г. Средният триумф от изпита по български за Добрич е 4.16 (при 4.22 за страната), а слабите оценки съставляват 4.3% (при 8.0% за страната).

Ямбол - минимум учители

 През 2016 година записването на учениците в 5-8-и клас още веднъж пораства, компенсирайки огромния спад от миналата година и достигайки 84% (при 78% за страната). Делът на второгодниците и този на отпадналите от главното и междинното обучение пък остават близки до междинните за страната. Образователната система в региона продължава да страда от дефицит на учители и през 2016 година Ямбол е региона с минимален условен брой на преподавателите в учебните заведения - 65 на 1000 възпитаници при 75 на 1000 възпитаници за страната. Заедно с област Кърджали Ямбол продължава да демонстрира извънредно ниски резултати на зрелостните изпити и през 2017 година На матурата по български език учениците от региона имат междинен триумф от 3.87 (при 4.22 за страната), а делът на слабите оценки доближава 20% (при 8% за страната).

 Общинските данни за отпадналите от учебно заведение възпитаници разкриват пъстра картина. В 101 общини делът на прибързано напусналите просветителната система е под 2%. Налице са обаче " скупчвания " на общини, в които казусът с отпадането е доста по-голям - няколко дребни общини към Видин и Враца, съвсем всички в област Добрич, две общини на юг от Бургас и по няколко наоколо до Русе, Пловдив и Стара Загора изчезналите възпитаници са към 7-8%. По-зле се показват и други обособени общини - Трън, Летница, Венец, Хитрино, Костинброд. Видим фактор, който предопределя каузи на отпадналите от учебно заведение, е размерът на общината - огромните общини и регионалните центрове реализират по-добри резултати от дребните общини, показват от ИПИ.

Инфо: www.segabg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР