От пет месеца няма договор с фирма, която да сепарира

...
От пет месеца няма договор с фирма, която да сепарира
Коментари Харесай

ГЕРБ алармира: От пет месеца няма договор с фирма, която да сепарира отпадъците в завода за боклук

От пет месеца няма контракт с компания, която да сепарира отпадъците в Столичното дружество за отнасяне на боклуци (СПТО), съобщи Георги Георгиев, заместник-председател на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), по време на брифинг в Столичната община.

Той сподели, че той и негови сътрудници общински съветници са били на инспекция в Завода за боклуци, където са открили няколко казуса. Първият е, че готовото РДФ гориво (от отпадъци), което е обработено в завода, се заравя в депото. Това съгласно Георгиев е голям екологичен проблем, а и по този начин депото ще се запълни доста по-бързо.

От ГЕРБ показаха, че Столичната община е прекратила контракта със чиновниците, които са правили ръчното делене на отпадъците за да се спестят 13 млн. лв.. За пет месеца са се събрали няколко тона желязо и други материали, които е можело да се продадат, а не да бъдат заровени в земята, показаха от ГЕРБ. Трябва да има десетки служащи на 24-часова промяна, тъй като те би трябвало да отделят десетки тонове боклуци, уточни Георги Георгиев.

Той попита за какво Терзиев за пет месеца не е провел нито една процедура, с цел да провежда оползотворяването на РДФ. Идеята на завода е от битовите боклуци да се отдели това, което може да се рециклира, след което РДФ горивото да може да се оползотворява, изясни Георгиев и добави, че сега това се прави в циментовите фабрики, надалеч от София, за което общината има контракт.

По-рано през днешния ден на конференция в общината кметът на София Васил Терзиев съобщи, че ще усили броя на чиновниците, които се занимават с процеса по преработване, от 16 на 40, като по този метод ще се удвои процентът на модифицираните боклуци. До края на годината количеството депониран боклук ще бъде под 10 %, увери кметът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР