От Пещерно спасяване излязоха с подробности и публикуваха снимки от

...
От Пещерно спасяване излязоха с подробности и публикуваха снимки от
Коментари Харесай

Планински спасители публикуваха СНИМКИ от инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца

От Пещерно избавяне излязоха с детайлности и разгласиха фотоси от случая във Врачанския Балкан, при който почина Светлин Хлебарката.
Припомняме, че 38-годишният мъж падна в " Невестина бездна ". За трагичната преживелица тогава заяви BulNews.

Ето какво написаха от Пещерно избавяне:

" Малко след 14 ч. на 2 август 2022 година през тел. 112 в Планинската избавителна работа (ПСС) постъпва сигнал за потърпевш 38 годишен мъж, който се е подхлъзнал и е паднал в пещера във Врачанския Балкан, в местността Невестина бездна, Згориград. Той с още един мъж са разглеждали входа на пещерата. Пострадалият е желал да надникне вътре с фенерче и се е навел над входа, залитнал е, или се е подхлъзнал, и е паднал вътре. Около 14:10 ч. известието за случая е пренасочено и към Пещерно избавяне (ПС) и Никола Дончев (председател на ПС) оповестява за него през вайбър групата на УС на Пещерно избавяне.

Сформирана е група в състав:

Анри Хаздай;

Владимир Георгиев;

Иво Колчаков;

Красимир Колевски;

Орлин Атанасов

Пламен Петков

Пещерата съставлява необятен бунар с гладки стени. На -45 м има дребна площадка, на -70 м има има втора площадка с следващ 5 м отвес. Пропастта приключва с малко езеро. По първични данни има възможност потърпевшият да е останал на първата площадка.

На мястото на случая ПСС и Пламен Петков (пещерен избавител от Враца) построяват система за добиване на входа на пещерата, който е с размери 3х2 метра и вършат опит, посредством нея да се спуснат, с цел да ревизират дали падналия не е на площадката. Спускат Пламен Петков няколко метра надолу, с цел да може той да освети и види по-добре какво е ситуацията. Виждат, че на площадката няма човек и изваждат Пламен на открито.
`Планински

Става ясно, че ще би трябвало да се изчака по-специализирана помощ от пещерните спасители. Междувременно от базата в с. Карлуково идват Красимир Колевски и Орлин Атанасов с оборудването на “Пещерно избавяне “. След идването на екипа от София (Владимир Георгиев и Анри Хаздай) стартира екипирането за влизане на пещерните спасители от Владо, построяват се 4 междинни закрепвания. Анри влиза втори носейки малко екипировка и фотоапарата даден му от полицията, а Иво трети с носилката и края на товарното въже. Площадката се оказва стръмен улей-серпентина и излиза наяве, че поради пречупването на въжето ще е належащо да се създадат отклоняващи ролки на две места, които се построяват небрежно. Спасителите стигат до дъното на втория отвес, където откриват тялото на починалия с контузии несъвместими с живота. Правят се фотоси и се възнамеряват дейностите.
`Планински

Тялото се опакова в чувал и носилка вид СКЕД и същата се нарежда под отвеса. Спасителите се разставят на подобаващите места и след превъзмогване на няколко минутни проблеми с радиостанциите извличането стартира. Тялото е извлечено от всички намиращи се на входа на пещерата. Спасителите излизат и разекипират пещерата. Тялото е свалено до колите и качено на джипа на “Пещерно избавяне “, с който е превозено до чакащата кола за спешна помощ на асфалтовия път.

Продължителността на акцията е 2 часа и 20 минути.Всички екипи на “Пещерно спасяване” са посрещнати от спасители на ПСС – Враца на асфалтовия път и по-късно съпроводени до пещерата. Благодарим! "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР