От Пазарджишката окръжна прокуратура признаха, че служители на ГД БОП

...
От Пазарджишката окръжна прокуратура признаха, че служители на ГД БОП
Коментари Харесай

Разследват теч на данни за ваксинирани във Велинград, но не разследват журналистка

От Пазарджишката окръжна прокуратура признаха, че чиновници на Групово дело " БОП " ревизират за теч на данни. Има непозволен достъп до осведомителна система - Национална здравна осведомителна система. Получена е информация за персоналните здравни данни на физически лица, касаещи имунизационния им статус и казусът не е незначителен.

От държавното обвиняване квалифицират това като закононарушение по чл.319а ал.1 от Наказателен кодекс.

Резултатите от инспекцията са постъпили в прокуратурата в Пазарджик, с мнение за формиране на досъдебно произвеждане .

С разпореждане от 14 юли 2022 година на пазарджишката окръжна прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за това, че в интервала от 06 януари 2022г. и на 07 януари 2022г. в гр. Велинград непозволено е сбъднат достъп до осведомителна система - Национална здравна осведомителна система, като е получена информация по отношение на персонални здравни данни на хора за имунизационния им статус.

От прокуратурата увериха, че не дават отговор на истината изказванията, че против журналистката Мария Цънцарова е формирано досъдебно произвеждане . Предмет на досъдебното произвеждане са обстоятелствата и събитията, относими към предмета на закононарушението . По досъдебното произвеждане не е повдигнато обвиняване, като на сегашния стадий се събират писмени доказателства и се правят разпити на лица в качеството на очевидци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР