От първите дни на новото управление анализаторите се питат колко

...
От първите дни на новото управление анализаторите се питат колко
Коментари Харесай

МЗ - експерти с висока коалиционна култура, или клуб по инте...

От първите дни на новото ръководство анализаторите се питат какъв брой време ще издържи обединението сред несъвместими един с различен политически субекти. Оказва се, че всичко е допустимо, когато се прави в името на народа. Защото, както е известно - задачата оправдава средствата.

Най-показателна за високата съдружна просвета на новите ръководещи е обстановката в Министерството на здравеопазването - извънредно значимо ведомство във времена на филантропична рецесия, каквато е продължаващата към този момент 2 години пандемия от ковид.

При „ джуркането” Министерство на здравеопазването се падна в квотата на „ Продължаваме промяната”, откъдето излъчиха Асена Сербезова за министър. По-късно като неин заместител във ведомството влезе доцент Георги Йорданов - кадър на Българска социалистическа партия, непосредствен на Корнелия Нинова. Това обаче не бе най-голяма изненада на фона на другите назначения по висшите етажи във ведомството.



И до момента в който за привличането на доцент доктор Любомир Бакаливанов като зам.-министър /заемал този пост и в едно от държавните управления на Бойко Борисов/ претекстът може да е висока експертиза и последователност, не е ясно с какви причини за основен секретар е притеглен Георги Липчев, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС на последните избори.

Изключително любопитни са и други действителности в работата на Министерство на здравеопазването. Началникът на кабинета доц.д-р Васил Пандов е бил правист на Съюза на фармацевтите и като подобен имаше интензивно присъединяване в подготовката на отбраната на госпожа Сербезова, против която през 2021 година прокуратурата заведе дело със подозрения за всяване на суматоха с коментар за липса на медикаменти н България по време на първия пик на пандемията от COVID-19. По-късно обвиняването падна, а Сербезова, тогава ръководител на Съюза на фармацевтите, бе изцяло оправдана. В този смисъл звучи разумно привличането на доцент Пандов като шеф на кабинета й на министър, в случай че обаче не бяха неговите здрави връзки със остарялата власт и по-точно с Движение за права и свободи.



Още по-интересна е обстановката с някогашния зам.-министър Жени Начева. В момента тя е на щат в Министерството на финансите като шеф на Дирекция „ Финанси на общините”. В същото време обаче думата на обичания специалист на някогашния финансов министър Владислав Горанов продължава да тежи в Министерството на здравеопазването. Преди време Асена Сербезова опита да наложи Жени Начева като началник на надзора на Здравната каса, само че по-късно се отхвърли поради заплахата от тежка репутационна вреда.



За политическия тюрлюгювеч в Министерство на здравеопазването има две вероятни пояснения - или то е образец за висока съдружна просвета в името на сполучливата промяна, или става дума за реанимиране на модела „ Софиянски”, съгласно който, когато на софрата има части за всички, триумфът на задачата е обезпечен.

Времето ще покаже дали в Министерство на здравеопазването става дума за обединяване на всички специалисти в името на огромната цел, или просто за още едни безконечни ползи в бранш, в който всяка година се харчат милиарди обществени средства.
Свързани вести Любов и ненавист на четири фронта. Ще издържи ли кабинетът "Петков "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР