От първи януари догодина минималната работна заплата се увеличава на

...
От първи януари догодина минималната работна заплата се увеличава на
Коментари Харесай

Парламентът реши окончателно - минималната заплата стана 933 лева

От първи януари следващата година минималната работна заплата се усилва на 933 лв.. Майчинството през втората година обаче няма да се подвига и остава 780 лв.. Това взеха решение дефинитивно депутатите с признатия на второ четене бюджет на ДОО.
 
Гласуването на текстовете се случи на фона на окупирана от Има Такъв Народ и " Възраждане " парламентарна естрада и неявяване на Българска социалистическа партия, която въобще не влезе в зала, с цел да отбрани свои оферти.
 
С измененията депутатите взеха решение още да вдигнат така наречен " вдовишки добавки ". От 26,5% от пенсията на умрелия брачен партньор или брачна половинка добавките към този момент ще са 30% - т.е. растежът е с 13,2%. Сред главните промени е повдигането на оптималния застрахователен приход от 3400 на 3750 лв..
 
Самоосигуряващите се лица също ще заплащат повече - минималният застрахователен приход се качи на 933 лева Размер на минималния застрахователен приход за земеделците и тютюнопроизводителите не бе гласуван въобще, макар разногласията в сглобката в бюджетна комисия.
 
Работодателите ще заплащат единствено първите два дни от болничния, а не първите три, както бе до момента. Обезщетенията за за краткотрайна нетрудоспособност се подвигат, като дневния най-малък разmер на компенсацията е 18 лева, до момента в който оптималният става 107,14 лева
 
Еднократната помощ при гибел на обезпечено лице ще бъде 540 лева Пенсиите ще се усилят с 11% през юли по " швейцарското предписание ". Минимален размер размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст - от 1 януари до 30 юни – 523,04 лева, а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лева
 
Увеличение на възрастта и осигурителния стаж при пенсиониране при изискванията на трите категории труд:
За работещите при изискванията на трета категория труд са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца застрахователен стаж за дамите и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца застрахователен стаж за мъжете;Необходимата възраст за пенсиониране при повърхностен стаж е 67 години, при съществуване на 15 години автентичен застрахователен стаж;Необходимите условия за пенсиониране за лицата от бранш " Отбрана и сигурност ” са 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години застрахователен стаж и за двата пола;Минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при изискванията на първа и второкласен труд, които не дават отговор на изискванията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по член 168 от КСО или са трансформирали обезпечаването си по член 4в от КСО, е надлежно 50 години и 8 месеца за дамите и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за дамите и 59 години и 2 месеца за мъжете от второкласен труд.Отпуснатите до 31 декември 2023 година се осъвременяват с 50% от инфлацията и 50% от повишаването на междинния застрахователен приход.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР