От първи септември 2023 г. България се нарежда до страните

...
От първи септември 2023 г. България се нарежда до страните
Коментари Харесай

Коалиция HPV и Болница ВИТА с обща информационна кампания и ваксинационни дни през април и май


 Коалиция HPV и Болница ВИТА с обща осведомителна акция и имунизационни дни през април и май

От първи септември 2023 година България се подрежда до страните от Европейския съюз, които имат държавна политика на предварителна защита на HPV-свързаните болести. Осигурен е безвъзмезден достъп до най-съвременното средство за отбрана на всички девойки на възраст сред 10 и 14 ненавършени години, като имунизацията се прави от персоналния доктор. Това е 9-валентна ваксина против 9-те вида HPV , които са най-честите причинители на HPV болесттите. Ваксината се ползва повече от 16 години в 162 страни по света, измежду които съвсем всички страни от Европа.

През миналата година започва осведомителната акция „ Защити бъдещето им “ в поддръжка на имунизирането на деца и юноши против човешкия папилома вирус (HPV). Организатор на акцията е Коалиция HPV, сплотяваща водещи експерти в разнообразни области на медицината и неправителствени организации. В екипа на Коалиция HPV е доцент доктор Илия Карагьозов, дм, завеждащ Отделение по оперативна гинекология и тазова хирургия на Болница ВИТА, началник на ВИТА Дисплазия център  и Председател на Българската асоциация по онкогинекология (БАОГ).
Записването на пациенти, навършили 14-годишна възраст, ще става онлайн 
Пациентите ще бъдат ваксинирани гратис като ще заплащат единствено цената на имунизацията:  274,00 лева

Важно! Ваксината е безвъзмездна, единствено в случай че бъде направена при общопрактикуващия доктор за девойки сред 10 и 14 ненавършени години. 
Първи имунизационни дни – 16 и 17 април 2024 година от 14:00 до 16:00 часа Втори имунизационни дни – 14 и 15 май 2024 година от 14:00 до 16:00 часа
Място: Болница ВИТА, гр. София, База 2, ул. „ Филип Кутев “ 10

По време на посочените имунизационни дни ще бъде предоставяна и спомагателна информация за предварителната защита против човешкия папилома вирус, болесттите, които могат да бъдат предотвратени, както и имунизациите, които се оферират против HPV.

„ Срещата на всеки човек на планетата с вируса е съвсем неизбежна. Отговорът е в профилактиката. Тя се състои от три взаимно допълващи се детайла:

Първият – първичната профилактика се реализира с анти-HPV ваксина. Когато е сложена преди началото на половия живот, имунизацията приготвя имунната система за среща с вируса и когато това се случи, основаните от нея антитела го отстраняват преди да промени клетките в неприятна посока.

Вторият детайл – вторичната профилактика - се прави посредством скринингова система, която изследва от време на време всички здрави дами, част от които могат да покажат съмнителни резултати и да бъдат ориентирани към гинеколог за уточняване.
Най-важният диагностичен способ е колпоскопското проучване, което открива дисплазията. С биопсия се дефинира нейната тежест и се избира най-подходящият лековит способ.

Отстраняването на дисплазията преди да се трансформира в инвазивен рак се назовава третична профилактика и това е третият детайл от системата. “, изяснява доцент Карагьозов, част от Коалиция HPV.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР