От първи март България не може да внася руски петрол,

...
От първи март България не може да внася руски петрол,
Коментари Харесай

Какво ще се случи с цените на горивата след края на дерогацията?

От първи март България не може да внася съветски нефт, а рафинерията в Бургас ще би трябвало да проработи с друга суровина. Какви са прогнозите на сектора и какво ще се случи с цените по бензиностанциите?

Тарифите гладко се покачват. Това регистрират дребните и междинни търговци, откакто от 1 март отпадна дерогацията за съветски нефт.

Шоково повишаване на най-масовия бензин А95 и дизел не се чака, само че наклонността е към повишение на цените, предвиждат от Асоциацията на дребните и междинни търговци. Причината – страната не може да въздейства на ценообразуването.

Неизвестните към вноса на различен вид петрол и идната му преправка, както и политическата неустойчивост към ротацията, също били фактори, които въздействат на пазара на горивата у нас.

„ Дерогацията, която към този момент работи, няма по какъв начин да не се отрази на цените. „ Лукойл ” към момента има ресурси от съветски нефт. Няма рафинерия, която да не се запасява с месеци напред ”. Това разяснява в ефира на „ Здравей, България ” Николай Николов, ръководител на Националното съдружие на дребните търговци на горива.

По думите му въздействието на вид Брент върху цените няма по какъв начин да не се отрази. Според него е допустимо да има нарастване от 20 до 30%. Николов добави, че е трябвало да се откри вярната формула по какъв начин страната да може да прибира, в случай че не цялата, то част от дерогацията.

Справка на NOVA сподели, че за последния месец дизелът е поскъпнал с 8 стотинки и сега се търгува приблизително за 2,77 за литър. С 3 стотинки по-висока е цената и на най-масовия вид бензин – А95.

„ В Червено море напрежението стана много съществено. Вече има освен американски войски, само че и британски кораби. И от там цената, естествено, потегли леко нагоре “, показва Димитър Хаджидимитров, притежател на бензиностанция.

Според него краят на дерогацията няма да се отрази на цените на колонките. „ В края на февруари, когато се подаваха поръчките към „ Лукойл “ за покупка от тях, най-малкото щяха да кажат, че нямат задоволително гориво. Няма такива индикации, тъй че каквото е било належащо, те са го създали “, добавя Хаджидимитров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР