От първи април осигурителните вноски за учениците в дуална форма

...
От първи април осигурителните вноски за учениците в дуална форма
Коментари Харесай

Държавата поема осигурителната тежест в дуалното образование

От първи април осигурителните вноски за учениците в дуална форма на образование, ще бъдат за сметка на страната. За районния представител за Русе в Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Миглена Христова, това е чудесна вест, предава кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.


Освобождаването от осигурителната тежест ще разреши на работодателите да вдигнат възнагражденията на тези възпитаници и по този метод да ги подтикват да демонстрират по-добри резултати в работния развой, споделя Христова.

Освен това, съгласно Миглена Христова, която е и притежател на компания за произвеждане на облекло и конфекция, тази мярка може да докара и до увеличение на интереса на учениците и техните родители да записват децата си в дуална форма на образование.

В Русе има към 100 деца, които се образоват посредством работа в шивашки компании.

" На децата не им се работи доста, само че малко по малко нещата се получават, учим ги на ред и дисциплинираност и им сътворяваме трудови привички “, показа още Христова.

По думите ѝ, при започване на дуалното образование, работодателите не са желали да вземат възпитаници на работа, поради ресурса, който е трябвало да отделят. Напоследък, обаче, се следил засилен интерес към тази форма на образование във всички сектори.

В България дуалната система на образование се ползва в междинното обучение от 2015 година, само че в този момент за първи път със законодателни промени се вкарват ограничения за систематична поддръжка на работодателите, които подписват контракти с възпитаници за образование посредством работа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР