От партията смятат, че договорите се сключени неправомерно, защото нямало

...
От партията смятат, че договорите се сключени неправомерно, защото нямало
Коментари Харесай

„Възраждане“ със сигнал до Гешев за злоупотреби при закупуването на F-16

От партията считат, че договорите се подписани непозволено, тъй като нямало период по кое време би трябвало да бъдат доставени самолетите
Сигнал за осъществени злоупотреби с публичен запас и осъществени злоупотреби от длъжностни лица във връзка със сключването на контракта за американските изтребители F-16, ще подадат през днешния ден от „ Възраждане “ до Главния прокурор. Това разгласи зам.-председателят на партията Николай Дренчев.

От „ Възраждане “ считат, че договорите се подписани непозволено, тъй като нямало период от американска страна по кое време би трябвало да бъдат доставени самолетите. Според тях по този метод Съединени американски щати имали право „ едностранно да не ни дадат това, което сме поискали “, както и „ да усилят цената “, счита Дренчев.

„ Искам да концентрирам вашето внимание към една колосална сума от 1 милиарда 256 млн. $, сума която е задоволителна за детски лечебни заведения във всеки областен град, с която можем да построим стотици учебни заведения, да излекуваме всички деца в България и изобщо да решим голямо количество проблеми. Тази сума през 2019 година е контрактувана да бъде дадена и е дадена при започване на 2020 година за самолети F-16. Правителството на ГЕРБ и патриотите посредством контракти, подписани от министъра на защитата тогава и вицепремиер Красимир Каракачанов е похарчило тази сума. До момента няма самолети, няма бойни благоприятни условия, които са жизненоважни за нашата авиация и за нашата войска. И действително даже не са подписани контракти, тъй като, с цел да има един контракт, там би трябвало да има предмет, цена и период. А такива не са закрепени в документите, които са подписани. Фактически тази голяма, астрономическа сума я няма в нашия бюджет, в това време нашата войска страда от липса на бойни качества “. Това съобщи депутатът от ПГ на „ Възраждане “ Николай Дренчев.

По думите му процесът по взимане на решения е извънредно дълъг.

„ Офицерите от българските военновъздушни сили и от Българската войска доста правилно са изложили всички свои потребности. Обяснили са процеса на придобиване и метода, по който би трябвало да се доближи от похарчването на парите до придобиване на бойни благоприятни условия. Всичко това не е станало в годините и това, което аз открих, откакто дълго време се рових в голям брой документи, в договорите, които са засекретени по някакъв доста чудноват метод, който не подхожда на нашата система за секретяване на документи, в последна сметка доближих до обосновани догатки, че е осъществена корист с публичен запас и през днешния ден ще подам сигнал до Главния прокурор по отношение на осъществени злоупотреби от длъжностни лица. Надявам се, че със силите на българската страна и прокуратура ще бъде осъществено задълбочено следствие на процеса и на претекстовете, които са довели до това, че са подписани по този метод тези неизгодни за България контракти, и надлежно длъжностните лица, направили нарушавания или закононарушения ще бъдат осъдени по обективен метод, което е извънредно значимо поради голямата сума, големия публичен интерес и големия проблем, който се основава пред Българската войска и пред отбранителните качества на страната “, уточни още Дренчев.

„ Самолетите са били поръчани в фиктивен цех, макар че едно от условията на Военновъздушни сили, които в следствие са нарушени, са самолетите да бъдат в употреба все още, в който се прави поръчката. Тоест това да бъде действително настоящ аероплан, на който да се знаят действителните бойни качества “, акцентира той.

По думите му в историята на авиацията доста самолети не достигали действителните параметри, които са им заложени, в бойни дейности.

„ Ние поръчахме блок 70, който е допустимо да е доста прекрасен, само че е допустимо и да не доближи действителните параметри. Ние купихме котка в чувал. Не знам по кое време ще го доставят, дали изобщо ще го доставят и дали няма да ни изискат още повече пари “, възмути се Дренчев.

„ Ние сега в действителност нямаме контракт. Имаме документи, които са подписани и на български език са преведени като интернационален контракт, а от британски е писмо за приемане на оферта, което де факто не е документ и не обвързва американското държавно управление, което е страна по контракта “, уточни той.

Дренчев означи още, че самият той е приключил Висшето военно учебно заведение в Долна Митрополия, пилотирал е Миг-23 и знае доста добре по какъв начин се случва процеса по желание и придобиване на бойни качества. Той изясни, че сега Висшето военно учебно заведение не е на положително равнище, а по-скоро наподобява на „ аероклуб “.

Той настоя да се откри метод да се ремонтират руските МиГ-29.

„ Лично аз считам, че европейските изтребители са по-добър вид. Въпреки, че са с някои пропуски в техническите качества, само че са безкомпромисни във връзка с цена и опция за поддържане “, сподели още Николай Дренчев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР