От партията на Слави Трифонов - Има такъв народ, предлагат

...
От партията на Слави Трифонов - Има такъв народ, предлагат
Коментари Харесай

Ива Митева с революционна идея! Парламентът занапред да не заседава всяка седмица

От партията на Слави Трифонов - ИТН, оферират революционна смяна, касаеща Парламент а. Иде тирада за това да няма пленарни съвещания всяка седмица. Новината идва след 3-часово съвещание във краткотрайната Комисия за промени в правилника за работа в Народно събрание.

Председателят на Парламент а Ива Митева разгласи, че е показала пред сътрудниците си нов вид за работа. А той е пленарните съвещания да не са всяка седмица, с цел да може да има по-задълбочена работа по комисии. Така да вземем за пример да се редуват – седмица комисии, седмица с пленарни съвещания. Митева се аргументира, че и в други европейски страни било по този начин.

В 46-я парламент ще има и нови комисии – по икономическа политика, високи технологии и цифровизация. Предлага се Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии. Заложено е да има обособена Комисия по туризма, която до момента беше в едно с икономическата политика.

Нововъведение е и законопроекти да не се гледат на първо четене преди да е минало публично разискване.

„ Може би, в случай че кажем, че Народното събрание няма да заседава всяка седмица, това би основало някакво напрежение. Предлагаме комисиите да са отворени, а народните представители, за това са определени, да тичат и да работят всекидневно по законопроектите. Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване сега. На крайник, всеки ден. И това периодично повтаряне на Комисия със зала всекидневно, не е съгласно мен положителният метод. Решихме да го обсъдим още по-добре, с цел да не привързваме. Това, което главно не би трябвало да се не помни, е, че парламентарният надзор не би трябвало да стопира, без значение по какъв начин работя комисиите ”, съобщи Ива Митева.

Предлага се към Вътрешната комисия да има подкомисия за използването и потреблението на СРС-та. По отношение на парламентарния надзор към министрите е заложено те да не могат да отклоняват питания по настоящи въпроси.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР