От партия ВМРО внесоха жалба до Върховния административен съд с

...
От партия ВМРО внесоха жалба до Върховния административен съд с
Коментари Харесай

От ВМРО сезираха ВАС заради това, че Мария Касимова-Моасе не живее в България

От партия Вътрешна македонска революционна организация внесоха тъжба до Върховния административен съд с гледище да отнеме регистрацията на претендента за вицепрезидент Мария Хиндова Касимова-Моасе , тъй като не е живяла в България през последните 5 години.

Информацията е от групировката на воеводите. Те виждат нарушаване на член 93, ал.2 и член 94 от Конституцията на Република България. Според член 93 (2), " за президент може да бъде избиран български жител по рождение, навършил 40 години, който дава отговор на изискванията за избиране на депутат и е живял последните пет години в страната ". Позовават се на тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 година на Конституционния съд за това, че претендентът би трябвало да е живял последните пет години в страната.

" За живеене в страната по смисъла на член 93, алинея 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български жител е изпратен там от българската страна ", съблюдават буквата на закона от партията на Красимир Каракачанов.

Поводът за сезирането на Върховен административен съд за кандидатурата на Мария Касимова-Моасе били нейни изявленията , в които тя споделила, че не живее в страната от 2015 година Дори в едно от интервютата дефинира престоя си на годишна база в страната като " 1/3 ", с което автоматизирано признава, че не дава отговор на изискванията за претендент, избрани от Върховния закон, стимулират се воеводите.

Нека подчертаем също по този начин, че съгласно член 94 " Вицепрезидентът се избира по едно и също време и в една листа с президента при изискванията и по реда за избиране на президент ", пишат те и допълват, че всеки претендент за президент, респективно вицепрезидент, би трябвало да попълни Декларация по пример.

" Поради обстоятелството, че не е налице едно от изискванията, а точно това на член 93, алинея 2, прочие 4 от Конституция на Република България, считаме че с дейностите си госпожа Мария Хиндова Касимова-Моасе е направила действие, което извършва незаконния състав на член 313 от Наказателен кодекс и следва да бъде подведена под наказателна отговорност ", пишат от Вътрешна македонска революционна организация.

Във връзка с всичко изложено дотук те считат, че не са изпълнени изискванията за регистрация на госпожа Мария Хиндова Касимова-Моасе като претендент за вицепрезидент.

Заради попълнената декларация, воеводите считат, че с дейностите си госпожа Мария Хиндова Касимова-Моасе е направила действие, за което може да бъде подведена под наказателна отговорност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР