От Острова дойдоха обещаващи резултати в борбата с Ковид-19 и

...
От Острова дойдоха обещаващи резултати в борбата с Ковид-19 и
Коментари Харесай

Български епидемиолог каза как може да преборим коронавируса

 От Острова пристигнаха обещаващи резултати в битката с Ковид-19 и разработвана там ваксина. Ваксината на университета " Оксфорд " и компанията " АстраЗенека " създава антитела и T-клетки, които могат да се борят с вируса. Ще победи ли английската ваксина ковид?

" Резултатите от първи и втори етап на клинични изследвания бяха много обнадеждаващи. От самото начало на лятото са в трета фаза на клинични изследвания, които се правят с хиляди доброволци на няколко континента. Целта на тези изследвания е, изследвайки действието на имунизацията, да се потърсят евентуални редки реакции и да се мери какъв брой добре тя пази ", заяви епидемиологът и учител по тропическа медицина в лондонско училище д-р Петър Марков.

Той означи, че всяка ваксина и всяко лекарство имат странични резултати, само че въпросът е те да са редки и допустими. 

" Това е положителна конкуренция. Това е опит на човечеството да се оправи с предизвикателство, което не сме виждали. Фирмите съществуват за това - да генерират облага. Това е обикновено, само че е доста безценен развой ", разяснява той.

" В момента, в който имаме работеща ваксина и тя бъде публикувана, доста бързо ще обърнем епидемията в наша изгода. Това е ключът към контрола. Няма различен резистентен механизъм епидемията да бъде спряна ", безапелационен бе епидемиологът пред .

Д-р Марков е на мнение, че преди да живеем задоволително дълго с вируса, няма по какъв начин да знаем какъв брой трае имунитетът ни към него. По думите му коронавирусът много мутира, но ако имаме ваксина, то ще понижим шанса за неподходяща разновидност. 

" Надеждата, че вирусът ще има изразена зимна сезонност, ненапълно се оправда, само че не в степента, в която това се очакваше - че вирусът ще изчезне. В доста страни броят на доказаните случаи сега се повишава ", означи експертът.

Според него най-хубавата тактика е държавните управляващи да наблюдават броя на новозаразените, броя на смъртните случаи и на признатите в интензивни отделения към всеки един миг, след което да нагаждат епидемиологичния отговор по отношение на това. 

" Носенето на маски е мярка, която има огромно значение за понижаване на предаването на вируса. На самостоятелно равнище - да се заобикаля непосредствен контакт с доста хора на закрито, да се носят маски, да се мият постоянно ръцете ", акцентира той. 

Той напомни, че всички страни и учени се учат в крачка и е обикновено да се вършат неточности. 

" Но когато се вършат неточности, тъй като държавните управления не се вслушват в това, което споделят учените, това е безразсъдно. Това беше първоначално с английското държавно управление. Избраха глупавата концепция да се борят за стаден имунитет ", счита доктор Марков. 

" Бих се ваксинирал с ваксина, която е тествана деликатно. За стартирани рано ваксини е доста мъчно да се види надеждно тестване. За съветската ваксина има доста малко данни да е тествана измежду доста хора, действително няма. Това е висок риск за странични резултати ", сподели за край епидемиологът
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР