От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не

...
От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ако не се промени вирусът, няма нужда от трета ваксина

" От оперативния щаб и от изявленията пред медии пари не съм взимал. Ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората ". Това съобщи в " Неделята на NOVA ” проф., шеф на Националният център по заразни и паразитни заболявания.
За тези, които биха се интересували от приходите му, професорът предложи да погледнат данъчната му декларация. Той добави, че през рецесията е взимал заплатата си като шеф на НЦЗПБ, която е 3700 лева " Ако се държиш по този начин, че да се харесваш на всички, няма да те харесват 30%. Ако приказваш това, което мислиш, няма да те харесват 40%. Ами за едни 10% не си коства да се правиш на нещо, което не си ", безапелационен е проф. Кантарджиев.
 Проф. Кантарджиев опроверга Мика Зайкова: Никога не съм взимал заплата за работата си в НОЩ Проф. Кантарджиев опроверга Мика Зайкова: Никога не съм взимал заплата за работата си в НОЩ
" Никога не съм взимал заплата и не знам сътрудници от оперативния щаб да са взимали пари за денонощната си работа в продължение на 12 месец...
" В рамките на шегата, синът ми се обажда и ме пита " нали сякаш сме си доста близки, за какво криеш, че сме богати ", пошегува се той. " Учудвам се, че такава умна жена като Мика Зайкова може да каже такива неща ", сподели още той, визирайки изявлението й пред БГНЕС, че в щаба са раздавани заплати сред 30 000 и 35 000 лв. месечно.
Проф. Кантарджиев още веднъж подсети, че най-важното продължава да бъде имунизацията на хората, за него най-неприятно ще бъде, в случай че останат доста неимунизирани, защото това ще попречи сигурността в обществото като цяло. " Разумното е да се ваксинираш, с цел да пазиш и себе си, и околните си ", безапелационен бе той.
Според проф. Кантарджиев в България няма да се хвърлят непотребни ваксини, а е изцяло допустимо да оказваме помощ на други страни, така както е планувано сходно деяние и от Европейската комисия. " Още първоначално бяха поръчани по-големи количества в сравнение с е популацията на страната и в сравнение с са искащите, които са подготвени да се имунизират. Така с разрешението на Европейската комисия могат да се подаряват или продават ваксини ", посочи той. Проф. Кантарджиев позволи, че хората, които избират еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън постоянно го вършат, с цел да получат по-ързо документ, с който могат да пътуват свободно в чужбина. Той обаче, бе безапелационен, че този препарат също е ефикасен. 
Според него, в случай че не се промени вирусът, трета имунизация не е нужна. " За мен рискът е доста дребен да се появи по този начин огромна смяна, че да се наложи да се прави нова ваксина, от която да би трябвало да се слага трета доза. Тази възможност е доста дребна. Иначе в този момент двете дози имат минимум година-година и половина, две години задоволителен имунитет ", безапелационен бе професорът.
 Проф. Кантарджиев желае да сме измежду първите с имунизационен документ против ковид Проф. Кантарджиев желае да сме измежду първите с имунизационен документ против ковид
България би трябвало да е измежду първите, които ще вкарат така наречен зелен имунизационен документ. Това съобщи пред предаването " Неделя 150 " на...
Експертът даде уточнения и за имунитета след имунизация и след преболедуване. Той посочи, че клетъчният имунитет не може да се откри с кръвен тест от вената, защото тези кафези не са в циркулация в тялото, а се намират в костния мозък. " Не поучавам в никакъв случай да си прави трепанобиопсия да му се взима костен мозък, с цел да се вижда такива кафези дали има. Това към този момент хората са го създали и са потвърдили, че прекаралите не доста тежко ковид имат пожизнен имунитет. Ваксините, които се ползват пък основават дълготраен имунитет най-малко за идната година. Така че, в случай че не се промени вирусът, трета ваксина няма потребност ", обясни проф. Кантарджиев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР