От около две седмици врачани се радват на нова придобивка.

...
От около две седмици врачани се радват на нова придобивка.
Коментари Харесай

Вижте кое е вдъхновението за уникалния нов шадраван във Враца /снимки+видео/

От към две седмици врачани се радват на нова облага. Подобно на европейската столица Брюксел, и ние към този момент имаме скулптура на пикаещо момченце. Скулптурата с фонтан притегля погледите на жителите и гостите на града, само че се оказва, че историята зад нея е не по-малко красива, научи BulNews.bg.
Автори на точно направената статуя са двамата братя каменоделци Борис и Васил Цекови. Вдъхновението за фигурата на момченцето е синът на единия от тях. Докато работели по статуята, умелите майстори употребявали малчугана за модел, с цел да създадат облика на пикаещото момче допустимо най-реалистичен.
Статуята краси китната градинка на площад „ Руски “ във Враца към този момент от няколко седмици. От нощес обаче тя е още по-впечатляваща. На шадравана е инсталирано разноцветно осветяване, което го прави извънредно хубав и през нощта.
Скулптурата на пикаещото момченце е направена напълно от врачански камък. За изящната направа братята са употребявали специфична машина – робот кука, която е 7-осна, прецизна, бърза и с доста огромен потенциал на работа. Работата по шадравана със статуята е траяла месец и половина, а цената им е 35 000 лв..
Подобна скулптура е имало преди години във Враца, само че е била разрушена. Идеята за възобновяване й е на общината. След като схващат за самодейността двамата братя аплайват и печелят публичната поръчка за направата. Предлагат абстрактен план, който е утвърден от основния проектант на града.
Борис и Васил Цекови са наследили фамилния бизнес от татко си известния ваятел Цветан Цеков. Фирмата им е на пазара от 1991 година, а през днешния ден е работата им е известна в целия свят, като последните им извоювани публични поръчки са от Варшава.




Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР