От ОД на МВР – Сливен лаконично обясниха, че ,

...
От ОД на МВР – Сливен лаконично обясниха, че ,
Коментари Харесай

Ето Я Крадливата Банкерка Биляна, Която Отмъкна Стотици Хиляди! Лошо Й Се Пише!

От ОД на Министерство на вътрешните работи – Сливен сбито обясниха, че, че в хода на извършените процесуални дейности по следствие, в младата банкерка и в дома й, са открити пари, движимости и предмети, имащи отношение към осъщественото закононарушение.

За случая е известена Окръжната прокуратура-Сливен. Образувано е досъдебно произвеждане. Предстои прокуратурата да изиска непрекъснатото й оставяне зад решетките.

От новозагорския офис на банката оповестиха, че Манчева е освободена от работа в деня на задържането.

Липсата на 180 000 лева е открил от своята и на брачната половинка си сметки в банката ръководителят на земеделска кооперация в новозагорското село Съдиево Кольо Добрев. Парите били прехвърляни с фалшифицирани банкови документи по картова сметка на Манчева, която на няколко пъти ги теглела кеш във времето от април до към края на септември м.г. Добрев схванал за ожилването от полицията и напряко не повярвал, написа Пик.

„ Беше същински потрес, по какъв начин да си държиш парите в банка, откакто от там ги краде банкерката?! “, показа той по телефона. По думите му потърпевшите на този стадий са най-малко десетина мъже и дами от района, Манчева „ щипела “ хилядарки единствено от физически лица, като най-вероятно е употребила поверените й кодове за достъп до сметките.

Броят на излъганите в банковия клон е сред 40 и 50 души. Сумите, които са изтеглени от сметките им, варират сред 25 хиляди и 200 хиляди лв..

Този случай обаче не е единственият, при който „ вътрешен човек ” е причина за изгубването на суми от сметки.

През 2009 година чиновник на банка присвоява близо 90 хиляди лв., като съумява да източи сметките на 40 клиенти. Той е съставял подправени платежни нареждания, с които теглил разнообразни суми от непознатите влогове.

През 2017 година пък футболистът Мартин Петров открива, че от сметката му са изчезнали близо 4 милиона лв.. Личен банкер е управлявал сметките му от години, само че самият Петров твърди, че не е оторизирал служителката на банката за интервенциите. Футболистът води и дело против банката.

Ако парите ни оставени на влог в банка изчезнат поради корист на чиновник, финансовата институция носи отговорност, настояват експертите по банково право.

„ Банката би трябвало да възвърне парите на вложителя. С други думи, тя е приела неговите пари и по силата както на общата уредба на паричния влог в Закона за отговорностите и договорите, по този начин и в комерсиалния закон, тя би трябвало да му върне номинала на импортираните пари ”, изясни Валери Димитров от катедра „ Публичноправни науки ” в УНСС.

Докато банката върне парите обаче, може да претърпим загуби. Например предстоят ни разплащания, а сумите за тях ги няма поради корист.

Допълнително обезщетение за това банката надали ще даде автоматизирано. „ Най-добре е просто да се обърнете към способен юрист, който да сформира исковата молба, да обясни всички неща по случая и да се води дело против банката ”, уточни Димитров.

Експерти регистрират, че банките имат вътрешни правила за сигурност, които не огласяват обществено. Дори и най-древните правила за отбрана обаче може да не сработят.

„ Всяка една интервенция би трябвало да бъде тествана и оторизирана от най-малко двама чиновници на банката. Много постоянно обаче банковите чиновници работят дълго време дружно, познават се разменят си паролите сякаш за по-бързо, имат си доверие, което значи, че един безсъвестен чиновник има опцията да извърши разпоредително деяние самичък. И се прави, че от името на собствен сътрудник удостоверява – тогава отговорност носят и двамата ”, съобщи финансовият анализатор Емил Хърсев.

За да не останем неприятно сюрпризирани, можем да желаеме есемес уведомяване за всяко придвижване на парите ни. Редовни инспекции на сметките ни през мобилното банкиране също могат да дадат бърза информация в случай че от банката изчезнат наши пари.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР