От обявената втора сметка за разпределение става ясно, че синдиците

...
От обявената втора сметка за разпределение става ясно, че синдиците
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ са похарчили над 350 млн. лв. за 5 години

От оповестената втора сметка за систематизиране излиза наяве, че синдиците на КТБ са похарчили над 350 млн. лева за 5 години, разгласи някогашният кредитен шеф във банкрутиралата банка Георги Зяпков.

"Към март 2015 година, когато встъпват в служба първите синдици, по сметка на КТБ има 517 милиона лв.. От тогава до в този момент синдиците са събрали тъкмо 839 милиона лв. или общо - 1,356 милиарда лв.. От тази обща сума като се извадят 570 милиона (първата сметка) и 430 милиона (втората сметка за разпределение) остава тъкмо 356 милиона - изхарчени главно за адвокатски възнаграждения, хонорари на личен състав и така нататък ", пресметна Зяпков.

Още 430 млн. лева ще бъдат разпределени сред кредиторите на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Преди броени дни в Търговския указател е оповестена и втората частична сметка за систематизиране на събраните от синдиците на КТБ средства сред кредиторите на банката, стана ясно от обява на ръководителя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Матей Матев в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

Към сегашния миг, Фондът подсигурява средствата на вложителите в 19 банки, опериращи на територията на Република България, а някои от тях - и в други страни от Европейския съюз. За задачите на гарантирането на депозитите събраните във ФГВБ средства към края на май 2020 година доближиха до 864.75 млн. лева На 4 декември 2019 година завърши изплащането на обезпечените суми по влоговете на вложителите в Корпоративна комерсиална банка АД (в несъстоятелност) - КТБ АД (н).

В рамките на петгодишния период от началото на изплащането - 4 декември 2014 година, в който вложителите имаха опция да получат и да се разпоредят с обезпечените си суми, посредством клоновата мрежа на обслужващите банки бяха изплатени общо 3687.173 млн. лева, или 99.76% от общата сума на подлежащите на погашение влогове, на 112 021 инвеститори в банката. На този декор, би трябвало да бъде маркирано, че на 27 декември 2019 година

ФГВБ погаси изцяло целевия заем от Република България от 3 декември 2014 година, употребен за погашение на обезпечените влогове на вложителите в КТБ АД, като заплати непогасената досега главница в размер на 500 млн. лева дружно с начислените лихви в размер на 10.317 млн. лева Това беше третото предварително погасяване след осъществените през декември 2016 година и юли 2017 година в размер на надлежно 1.145 милиарда лева и 30 млн. лева

От контрактувания заем в размер до 2 милиарда лева ФГВБ усвои общо 1.675 милиарда лева, с които се обезпечи безпроблемното погашение на обезпечените влогове в КТБ АД, като за употребената главница за интервала 2015-2019 година бяха платени лихви, които възлизат на 134.28 млн. лева

Заедно с това, в производството по неплатежоспособност на КТБ АД (н) сполучливо продължи да се извършва петгодишната Програма за осребряване на активите на банката, както и събирането на нейните вземания, с реализирането на които се усилва сумата на паричните средства в масата на несъстоятелността, надлежно - сумата за систематизиране на всеки един от кредиторите.

На 9 май 2019 година синдикът на КТБ АД (н) стартира изплащането на сумите на кредиторите, включени в първата частична сметка за систематизиране признати вземания към КТБ АД (н) в размер на общо 570 млн. лева, от които като максимален заемодател ФГВБ получи 418.226 млн. лева От особената сметка на синдика, предопределена за систематизиране на суми според утвърдената от УС на ФГВБ първа частична сметка за систематизиране, за интервала май 2019 година – май 2020 година на кредиторите на банката в неплатежоспособност бяха изплатени общо 531.766 млн. лева, което съставлява 93.29% от утвърдената за погашение сума в размер на 570 млн. лева На 9 юли 2020 година в Търговския указател беше оповестена и втората частична сметка за систематизиране на признати вземания към КТБ АД (н) в размер на 430 млн. лева, от която след одобряването й ФГВБ чака да получи през август 2020 година средства в размер на към 321 млн. лева

Заедно с към този момент разпределените на кредиторите по тези две сметки 1 милиарда лева, в масата на несъстоятелността, след траяли дълги години правосъдни разногласия, на 7 май 2020 година по сметката на синдика на КТБ АД (н) постъпиха 125 млн. евро. Тази сума, с която през 2012 година КТБ АД е финансирала придобиването на надзорен пакет акции от капитала на БТК, беше събрана само с помощта на неповторимия за банковата неплатежоспособност юридически инструментариум от отменителни и неоправдателни искове, с които на синдика на несъстоятелната банка се даде опция да върне в масата на несъстоятелността суми с генезис от банката, употребявани за придобиване на активи, без те да са заложени в интерес на или да принадлежат на самата банка, коментира Матев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР