От общо 2 млрд. лв. по първата част на оперативна

...
От общо 2 млрд. лв. по първата част на оперативна
Коментари Харесай

Мая Манолова за програмата за саниране

От общо 2 милиарда лева по първата част на оперативна стратегия „ Енергийна успеваемост “ за саниране на жилищни здания, отклонените средства са към 800 млн. лева Това са половината от парите за преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери. Става дума за надписвани сметки, а в това време има санирани блокове с дупки на покрива и без дограма, като в Червен бряг. В идващия програмен интервал България ще получи над 3 милиарда лева за саниране. Ще продължим санирането, и ще спрем кражбите в него.

Това съобщи Мая Манолова от обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ във видео онлайн във Facebook във връзка със сигнали на жители за отклонените средства по програмата за саниране.

Получихме сигнали от Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград, София и Кюстендил, от които излиза наяве по какъв начин са отклонявани парите за саниране. Това се случва главно по три метода – изписване на средства за саниране на подземни елементи, които не подлежат на саниране, начисляване на 10 % непредвидени разноски, които не би следвало да ги има, щом постройката има механически паспорт, както и заплащане на средства за действия, които към този момент са осъществени от притежателите, включително за към този момент заменени дограми, които се изписват като подлежащи на промяна, изясни Манолова.

Тя даде образец с контракт за саниране на 21-етажен блок в Бургас. От 21 етажа 20 са надземни, а един е под земята. Подземният етаж също е включен в сметката за саниране. Така от общо 1,3 млн. лева, платени за санирането на този блок, 157 хиляди лева са отклонени за саниране на подземния етаж. В същия контракт са начислени и 10 % непредвидени разноски, които в тази ситуация са на стойност 120 хиляди лева, макар че постройката има механически паспорт с точни размери и не би трябвало да има непредвидени разноски. В самия план е посочено ясно, че 233 прозореца няма да се подменят, тъй като са заменени от притежателите. Документите обаче сочат, че 233 прозореца са регистрирани с сменена дограма и за това са разплатени 208 хиляди лева, добави Манолова и акцентира, че общата сума отклонена от санирането на блока е към 500 млн. лева, което е близо 40 % от общата стойност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР