От общо 18 медала за България на Vinalies Internationales 2018,

...
От общо 18 медала за България на Vinalies Internationales 2018,
Коментари Харесай

Вила Ямбол спечели единствения златен медал за България на Vinalies Internationales в Париж

От общо 18 медала за България на Vinalies Internationales 2018, „ Вила Ямбол “ завоюва пет оценки – четири сребърни и единственият златен за страната ни.

Престижният конкурс се организира в Париж при започване на месеца. Големият победител е вино, създадено от микрорайон – до град Болярово. Vinalies Internationales се провежда от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха над 3500 проби от всички краища на света. Задачата на всяко едно жури (съставено от пет до седем винени експерти) бе да даде на пробите оценка, съпроводена от коментар на дегустацията. След края на самостоятелните слепи дегустации, ръководителят на журито обобщава направените мнения и при потребност слага началото на спор, с цел да се реализира консенсус.

Сребърни медали за „ Вила Ямбол “ получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва непознато розе да получи орден на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, създадена от „ Вила Ямбол “, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат. Избата ръководи над 10 000 дка лични лозови масиви и с изключение на измежду водачите на пазара у нас, продава сполучливо на 20 пазара от целия свят.

Тероарното вино със златен орден е създадено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския вид Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 година, друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви. Гроздето се бере на ръка при следен рандеман, описаха още от екипа на избата. Тероарът е основна характерност за високия клас виновност. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които дефинират характерния усет и узряването на гроздето в избран регион, микрорайон или обособен имот. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените виновност спецификите на тероара преобладават над характерностите на сорта. В момента „ Вила Ямбол “ бутилира бутикова партида от Болярово и се чака да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има упоритостта да предложи през есента още две тероарни виновност от микрорайони – от Тополица и от Тенево.

С три сребърни оценки от Vinalies Internationales се прибра New Bloom Winery; три са медалите за Domaine Boyar, два - за Katarzyna, два за Midalidare. За пет дни общо 150 винени специалисти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР