От Общинска дружество Градски транспорт ЕАД Варна излязоха с позиция,

...
От Общинска дружество Градски транспорт ЕАД Варна излязоха с позиция,
Коментари Харесай

Градски транспорт Варна: Твърденията за масови съкращения и умишлено водене на дружеството към фалит не отговарят на истината

От Общинска сдружение " Градски превоз " ЕАД Варна излязоха с позиция, в която настояват, че изнесената в общественото пространство информация за всеобщи съкращения след предопределение одит, както и за водена политика на банкрут на сдружението, не дава отговор на истината.

Според сдружението на 15 чиновници е връчено едномесечно документално предупреждение за преустановяване на трудовото правно отношение, заради добито право на пенсия за застраховател стаж и възраст.

Публикуваме по позицията на " Градски превоз " ЕАД без редакторска интервенция.

На дата 30.09.2024г. „ Градски превоз “ ЕАД в качеството си на шеф връчи на 15 (петнадесет) работници/служители едномесечно документално предупреждение за преустановяване на трудовото правно отношение, заради добито право на пенсия за застраховател стаж и възраст. Тези правни и в действителност дейности са част от провежданата трайна и поредна политика на „ Градски превоз “ ЕАД по понижаване на разноските на Дружеството и усъвършенстване на неговата работа, с оглед възстановяване успеваемостта на предоставяната услуга и облекчаване потребностите на едноличния притежател на капитала – Община Варна за понижаване размера на разноските за работни заплати и осигуровки на „ Градски превоз “ ЕАД, които потребности се манифестираха неведнъж през последните седмици. Извършените съкращения няма да обиден, а още по-малко да застрашат успеваемостта и качеството на работа на „ Градски превоз “ ЕАД, както и на предоставяната услуга. Същите са премислени, плановете са направени, респективно работата на работниците/служителите, чиито правни отношения са прекъснати, ще бъде разпределена и поета от други работници/служители на „ Градски превоз “ ЕАД. Поради тази причина не се планува назначение на нови работници/служители отвън структурите на „ Градски превоз “ ЕАД, на мястото на освободените такива.

Относно изказванията за липса на предоставено от страна на „ Градски превоз “ ЕАД щатно разписание, същото е изпратено по е-поща още на дата 30.09.2024г. Ще предоставим още веднъж щатното разписание с спомагателни уточнения и по-подробна информация при съблюдаване нормативните условия.

На дата 09.10.2024г. получихме заповед за осъществяване на нов одит на „ Градски превоз “ ЕАД със подобен на желаната информация предмет, заради което достъп до цялата информация - до щатното разписание, длъжностните характерности, трудови досиета и така нататък, както и до всяка друга информация към този момент е обезпечен на инспекторите, при съблюдаване нормите открити в Закона за отбрана на персоналните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за вътрешния одит в обществения бранш.

Относно изказванията, че „ Градски превоз “ ЕАД се води съзнателно към „ декапитализация “, „ банкрут “ и така нататък, управлението на „ Градски превоз “ ЕАД твърди, че това изказване не дава отговор на истината. Нещо повече – управлението на „ Градски превоз “ ЕАД е подхванало редица ограничения за възстановяване финансово-икономическото положение на Дружеството и на качеството на предоставяната услуга.

Относно изказванието, че електрическите рейсове и зарядните станции към тях нямали гаранционно обслужване Ви осведомяваме, че от подписаните контракти за доставка на електрическите рейсове и зарядните станции, с които контракти Община Варна в качеството си на Водещ сътрудник по плана разполага, е видно тъкмо противоположното. Именно в осъществяване на гаранционните клаузи открити в договорите за доставка на електрическите рейсове и зарядните станции към тях, зародилите в хода на употребата недостатъци на съставни елементи се отстраняват от изпълнителите - снабдители на електрическите рейсове и зарядните станции. Гаранцията на електрическите рейсове и на зарядните станции е 5 (пет) години според подписаните контракти.

Относно изказванието за обединение на автобусното и тролейбусното звено – такова деяние нито сме възнамерявали, нито сме обсъждали, нито даже сме обмисляли.

Относно изказванието, че не е задоволително съществуването на единствено една зарядна станция за зареждане на електрическите рейсове на обръщач ЖП – Гара осведомяваме, че на обръщач ЖП - Гара няма нито една зарядна станция и в никакъв случай не е имало. Зарядни станции на обръщач ЖП - гара не са предвиждани, доставяни и инсталирани.

Относно изнесените в общественото пространство изказвания за липса на отопление в производствено-техническата база на тролейбусното хранилище осведомяваме, че „ Градски превоз “ ЕАД е декларирал потребността от финансиране и включване в Плана за интегрирано развиване на Община Варна 2021-2027 (ПИРО) на план Изграждане на газопреносна мрежа и създаване на отоплителна система в ремонтно хале Тролейбуси, ТО2, пневматични системи и бояджийно в парцела на „ Градски Транспорт “ ЕАД – гр. Варна. Проектните действия плануват: създаване на газопроводно трасе по условия за закупуване на нужните материали за построяването му / изкопни действия, полагане на тръби и други /. Закупуване на 2 бр. котли за отопление и създаване на отоплителна система / радиатори, вентилатори, тръби и други/. Чрез реализацията му ще се реализира отопление на работните места, възстановяване комфорта на работната среда и понижаване на разноските за отопление. Тази информация е налична на формалната интернет страница на Община Варна.

Относно изнесените в общественото пространство изказвания касателно възнагражденията на членовете на съвета на шефовете на „ Градски превоз “ ЕАД, същите са избрани от Закона за обществените предприятия и Правилника за негово използване и са в размер на две минимални работни заплати за страната за член на съвета и шест минимални работни заплати за страната за изпълнителния шеф. Нито един път през своя мандат на членовете на съвета на шефовете и на изпълнителния шеф не е начисляван дял.

С оглед на всичко изложено до тук, във връзка с всички останали изказвания изнесени в общественото пространство, отвън формалната интернет страница на едноличния притежател на капитала – Община Варна, считаме за ненужно да даваме опровергаване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР