От обща култура няма човек, който да не е чувал

...
От обща култура няма човек, който да не е чувал
Коментари Харесай

Какво подсказва, че имунитетът ви е отслабнал? Как още преди сезона на вирусите да го подсилите?

От обща просвета няма човек, който да не е чувал за имунитета, въпреки да не знае научната му формулировка. Но знае, че това е невидимият пазач на здравето му. Както и че когато той е измършавял, стартират да го сполетяват всякакви здравословни неприятности.

Задава се есенно-зимният сезон, в който стартират и офанзивите на вирусите, включително и на коронавирус. Преди още да ви е сполетяла някаква инфекции – вижте кои признаци подсказват, че имунитетът ви е измършавял. Вижте какво го омаломощава и по какъв начин да помогнете на имунитета си, а той да оказва помощ дейно на организма ви.



Накратко - какво е имунитетът?

Имунната система е виновна за генетичния състав на тялото. Изпълнява както защитна, по този начин и " ремонтна " функционалност - отстрани проблемите, които са се образували в организма. В нашето тяло протичат доста процеси и те изискват избрани условия, които се поддържат от температура, налягане, равнищата на О2 и така нататък

Промените в тези параметри въздействат върху благосъстоянието на индивида: да вземем за пример, при промени в телесната температура или налягане, той изпитва дискомфорт. Способността на организма да поддържа постоянството на нужните за здравето стойности се назовава хомеостаза. Всички органи и системи са виновни за динамичния баланс на индикаторите: сърце, бъбреци, черен дроб, кръвоносни съдове, бели дробове и други Друга задача на имунитета е да предотвратява измененията в генетичния състав на тялото.



И по този начин - какво отслабва имунитета ни?

Липсата на баланс сред работа и отмора, неналичието на задоволително сън. Лоша околна среда. Чести или продължителни стресови обстановки. Небалансирана диета: неприятна диета или прекомерно строги диети, апетит. Лоши привички: корист с кафе или алкохол, тютюнопушене. Липса на витамини и минерали. Злоупотреба с медикаменти (те имат отровен резултат върху тялото). Наранявания, в това число изгаряния. Тежка физическа интензивност. Скорошни интервенции.

Симптомите на отслабената имунна система са: Склонност към чести настинки (повече от 3 пъти годишно). Повишена отмалялост. Нарушения на съня, възприятие на отмалялост незабавно след пробуждане. Летаргия, уязвимост. Херпесни изригвания. Чести възпалителни патологии на устната празнина (например стоматит). Фурункулоза. Субфебрилна (до 38 градуса) телесна температура за дълго време. Гнойно инфектиране на потните жлези. Чести и продължителни (повече от 14 дни) екзацербации на синузит или бронхит. Нарушения на функционалностите на стомашно-чревния тракт.

И още: Инфекциозни болести на гениталните органи (микоплазмоза, хламидия, уреаплазмоза), чието лекуване е мъчно и продължава за дълъг интервал от време. Рецидивиращи и хронични патологии. Алергични реакции, които преди ги е нямало. Автоимунни болести. Ракови тумори.

Внмание!Ако имате признаци на понижен имунитет, несъмнено би трябвало да се консултирате с доктор. В противоположен случай могат да се развият имунодефицитни положения (намаляване на интензивността на хуморалния и клетъчния имунитет), предизвестяват медиците.



Как да укрепим имунитета си?

Възстановяването на имунитета и предотвратяването на неговото утежняване се правят при съблюдаване на същите правила: Качествено, уравновесено хранене (при нужда се одобряват спомагателни витаминни комплекси, само че единствено след консултация с доктор!). Умерена физическа интензивност: плуване, тичане, вървене, гимнастика, фитнес. Повишаване на устойчивостта на стрес.

Справка! Укрепването на имунитета при възрастни също допуска отвод от неприятни привички: пушене, постоянно пиянство. Най-често нездравословните бактерии и вируси навлизат в тялото през носа, устата, стомаха и кожата. Ето за какво е належащо усърдно да се съблюдава персоналната хигиена - това също ще укрепи имунната система. Редовно посещавайте зъболекаря, не допускайте развиването на патологии на зъбите и венците!

Има специфични медикаменти – имуномодулатори, които спомагат за стимулиране на имунната система. Въпреки това, единствено доктор би трябвало да реши дали е оправдано да ги приемате (както и да избере средствата).

Ако имате признаци на отслабена имунна система, запишете си час за имунолог. Опитни лекари ще проведат нужните проучвания, ще разпознават нарушаванията и ще предпишат нужното лекуване.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР