От областните градове стигна до втори тур само в Габрово,

...
От областните градове стигна до втори тур само в Габрово,
Коментари Харесай

“Възраждане” влиза в селски кметства, мощният пробив не се състоя

От регионалните градове стигна до втори тур единствено в Габрово, само че Костадин Костадинов бил удовлетворен от резултатите
Третата политическа мощ в Народното събрание “Възраждане ” влиза в локалната власт, само че не сбъдва фантазията си за мощен пробив. Много повече балотажи и настойнически места чакаха почитателите им, а и социолозите. Средният резултат в страната обаче се движи към 7-8% - два пъти по-нисък от постигнатото с депутатските листи през април. Впрочем главните кандидати за кметове от “Възраждане ” бяха нейни депутати.

Единственият балотаж за хората на Костадин Костадинов в регионален град ще е в Габрово, където депутатът Даниел Петров ще се изправи против сегашната кметица Таня Христова от ГЕРБ, като на първи тур тя го води с 4 пъти по-висок резултат. В борбата за съветници пък партията остана 4-а.

Втори места “Възраждане ” записа и в Монтана и Стара Загора, откъдето привлякоха гласове поради бурната си отбрана на въглищните централи. Там обаче изборите завършиха още на първи тур с мощна победа на досегашните кметове от ГЕРБ. В родната Стара Загора депутатката Искра Михайлова се пребори за 13% от вота на съгражданите си. В Монтата претендент бе зам.-шефът на парламентарната група Петър Петров, който съумя да събере 14,7% поддръжка, а партията стана трета мощ в локалния парламент.

Втори в регионален град (с 13%) остана и различен претендент от “Възраждане ”, подсилен обаче и от Българска социалистическа партия, “Български напредък ” и “Български гласъ ” - Радослав Бойчев в Търговище, само че и там вотът бе решен още предходната неделя.

Варна и Бургас са единствените огромни градове, където “Възраждане ” имаше съветници и през миналия мандат. Варна бе и огромната борба за тях - там, откъдето потегли възходът на партията. Но депутатът Коста Стоянов остана на към 3 хиляди гласа от балотаж против Иван Портних в родния град на водача си, изпреварен от Благомир Коцев от ПП-ДБ. “Възраждане ” въпреки всичко подвига съветниците си от 4-ма на 7, като листата им е трета по привлечени гласове.

В Бургас пък удвояват наличието си в Оценка за съвместимост - от 2-ма на 4-ма. Там претендентът им Тодор Ангелов остана 4-и едвам с 6%.

Организаторът на референдума за отсрочване на еврото Деян Николов също е 4-и в София със 7,78%. Партията обаче влиза в СОС със седем съветници.

Въпреки огромните упования и в Пловдив депутатът Ангел Георгиев остана под челната тройка с едвам 6493 гласа, там общинските съветници ще са петима. Трети финишираха претендентите на “Възраждане ” във Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Силистра.

Резултатите за страната сочат, че в съвсем всички области партийната листа бележи по-слаб резултат от този на кандидат-кметовете на “Възраждане ”. Например в Габрово пращат човек на балотаж, само че листата е 4-а, във Враца кандидат-кметът е четвърти, а листата - 8-а, в Силистра също, до момента в който за кмет са трети.

Хората на Костадинов обаче завоюваха от първия тур един общински и към две дузини селски кметове. По сметките на водача съветническите кресла в страната са общо 200.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР