От няколко месеца ДАНС и СГП проверяват дали Изпълнителна агенция

...
От няколко месеца ДАНС и СГП проверяват дали Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

ДАНС и СГП проверяват ИА Медицински одит за прикриване на финансови далавери!

От няколко месеца ДАНС и СГП ревизират дали Изпълнителна организация „ Медицински одит” прикрива лекарски неточности и финансови далавери в разнообразни лечебни заведения на страната. За това оповестиха чиновници от ведомството, които са подали информация до всички вероятни инстанции, в това число и до инспектората към Министерски съвет, само че от там настойчиво мълчат. В тях се споделя за случаи на гибел, както и за обезобразяване и осакатяване на хора по виновност на лекари. Има и сигнали за това по какъв начин се прикриват схеми, с които лечебните заведения мамят пациентите при закупуване на медицински произведения за хиляди левове. Проверките в „ Медицински одит” са били манипулирани по този начин, че отговорните медици да се отърват и за тях да няма никакви последици. Според източниците се оказва, че не става дума за една или две опорочени инспекции, а за открита процедура.

Припомняме,че Би Нюз разгласява през миналата година един от отчетите на "Медицински одит ", в който бяха установени съществени нарушавания от лечебни заведения доближени до народен представител патриотар. От установените наришения ясно се виждаше, че се източва здравната каса за милиони левове, освен това години наред, което пък демонстрира построена стройна скица. Една от версиите за преждевремнната оставка на здравния министър Николай Петров е родолюбив напън върху него за прикриване на зулумите от лечебните заведения доближени на депутата "патриот ". Проф.Петров е трябвало да окаже напън върху подчинената му конструкция "Медицински одит ", което той изрично е отказал да направи. По- късно, евентуално осъзнал мафиотската срфеда, в която би трябвало да работи, професорът подаде оставката си като здравен министър,

Нашите източници споделят, че от методът, по който се работи в „ Медицински одит”, хората в никакъв случай не могат да разчитат на заслужено отмъщение, тъй като всичко се прикрива.
Източниците ни признават, че когато има предоставена инспекция, върху проверяващите се упражнява неприемлив напън.
Обичайно се пробват да влияят по два метода. Първият е всеобщ - викат те началниците и ти споделят: „ Тука не си прав в изводите си, тук може да не ги пишеш по този начин нещата, може и да не е по този начин, объркал си се нещо”. С една дума ти се подсказва, че в случай че виждаш бяло, в документите би трябвало да напишеш, че е черно.

Ако не поддадеш, непосредствено трансформират наличието на отчетите ти, без твое познание. Много постоянно натискът става и по телефона. Вече са събрани голям брой скандални записи от вида на „ Мишо бирата”. Абсолютно същият метод се ползва върху контрольорите в здравната каса.

Би Нюз към този момент изнесе информация в предходна своя обява за здравната сестра Оля, която коли и беси в Столичната здравна каса.Същата употребява безусловно същите способи за напън. Интересно е,че тя продължава и към този миг да бъде комфортен инструмент на ръководещите. Нашите източници декларират, че нейната протекция идва непосредствено от НФСБ и по-точно от доближени до тоалетния министър. Другият вид на практикуване на напън е началниците да напишат, че инспекцията има непреодолими пороци и тя няма по какъв начин да се извърши по-нататък. Много постоянно се поставя резолюция, че казусът е незначителен и би трябвало да се приключи. Куриозното е, че подобен извод е изработен даже във връзка фрапиращи произшествия като гибелта на новородено в болничното заведение в Стара Загора.
„ Как да обясниш на родителите, че детето им е умряло законно?”, питат се възмутени служителите.
Оказва се, че в „ Медицински одит” се работи отвън разпоредбите. Ако един проверяващ би трябвало да напише акт на даден доктор или шеф на болница, той би трябвало първо да уведоми за желанията си всички началници по веригата над него. Все едно катаджията да ви спре, че сте минали на алено и преди да ви напише акта, да стартира да звъни на шефовете си, с цел да ги пита дали може да го направи, изясняват чиновници. Докато върви така наречен координиране, шефове по веригата стартират да влияят върху резултата от инспекцията.

Любопитното е, че тази скица за договаряне е разказана във вътрешните правила за работа в „ Медицински одит”, само че никой не е посмял да я включи в разпоредба. Сигурно началниците са се досетили, че това е нелегално и може да се нападна в съда.
Близо 30 чиновници на „ Медицински одит” са напуснали през последните 2 години. Причината е, че хората не са съгласни с метода на ръководство, както и с натискът върху тях. Абсолютно анлогична е схемата и в столичната здравна каса, където контрольорите даже би трябвало да се върнат в постройката на касата и да рапортуват на здравната сестра Оля какви нарушавания са установили. След преценка от Оля и нейните доближени се изготвял комфортния потокол, в който нормално към този момент липсвали нарушаванията, за което Оля получавала съответния тласък. Има и противоположни протоколи, в които се створявали нарушаване, защото не бил получен тласък. Текучеството в столичната здравна каса при контрольорите е голямо през последните две години, даже измежду напусналите е и брачната половинка на настоящ министър от държавното управление на Борисов-3. Оля се била обкръжила най-вече с доктори контольори пенсионери на пределна възраст, които били доста послушни.
„ Болшинството от тях си дадоха сметка, че в случай че продължат да работят, има риск рано или късно да станат клиенти на прокуратурата”, обясниха източниците ни. Прецедент е, че доста хора от правния отдел на "Медицински одит " да вземем за пример, са напуснали, като са почнали работа на други места в държавната администрация. Съществува и още един величествен проблем, обвързван с назначението на нови служители на основни места без да имат нужния ценз и професионален опит. Много постоянно новоназначените са близки до хора от властта и даже техни родственици.Какъвто е и случая с здравната Оля в столичната здравна каса.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР