От няколко години насам се говори за проект на Светата

...
От няколко години насам се говори за проект на Светата
Коментари Харесай

Какво се случва с преместването на сергиите по пътя към Бачковския манастир?

От няколко години насам се приказва за план на Светата обител за преместването на сергиите, които се намират по пътя, който води към Бачковския манастир. Планира се павилионите, които от десетилетия са позиционирани на улицата, да бъдат ситуирани на площадката на паметника, който се намира зад тях. 
Прочетете още
„ Вече се работи по правенето на плана, до година-две би трябвало всичко да е готово. Ако не беше пандемията към този момент всичко щеше да е реалност ”, съобщи уредникът на музея в манастира Стамен Пепелишев пред кореспондент на TrafficNews .

По негови думи, с търсенето на финансиране се занимава игуменът на „ Успение Богородично ” Сионий Велички. Очаква се част от паричните средства да бъдат обезпечени посредством кандидатстване по разнообразни стратегии.

Мненията на локалните търговци се разграничават – по-младите са въодушевени, а по-възрастните са изгубили вяра за бизнеса си.

„ Много се радваме за това решение. В момента всичко е насъбрано, няма внушителен тип, а когато създадат базара ще стане достоверно. Сега хората се блъскат, колите не могат да минават, в действителност не би трябвало сергиите да са по улицата ”, разяснява един от продавачите.

Други търговци споделиха, че се молят преместването да не се реализира, тъй като това ще навреди на потока от клиенти.

„ Живи-умрели сме, в случай че ни махнат от тук! Никой няма да пристигна при нас. От какво ще живеем ние? За множеството от нас това е главен източник на приходи ”, споделиха обезпокоени притежатели  на магазини.

Полюсни са мненията и измежду туристите. Повечето от тях се радват, тъй като ще могат да стигнат до манастира умерено, само че има и такива, които гледат с горест на тази концепция.

„ Част от детството ми си отива, постоянно най-вече съм обичал да се разхождам със фамилията си тук, да хапнем вкусни кебапчета с пържени картофки и да си потегли с играчка от сергиите ”, разяснява един от посетителите пред TrafficNews .

Точен период за осъществяването на плана към момента няма.







 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР