От няколко дни в социалните мрежи софиянци публикуват снимки на

...
От няколко дни в социалните мрежи софиянци публикуват снимки на
Коментари Харесай

Сателитите на Илон Мъск прелетяха над България

От няколко дни в обществените мрежи софиянци разгласяват фотоси на необикновени светлини, подредени в права линия, снимани в небето над града. Това не е НЛО, а спътниците на компанията „ СпейсЕкс “, част от план „ Старлинк “, предава БТВ.

Целта на плана е благодарение на мини спътници в орбита към Земята да бъде обезпечен бърз и благонадежден интернет на повече точки на земното кълбо. За задачата от компанията ще изстрелят в ниска орбита хиляди дребни спътници, които ще образуват „ мрежа “ към планетата ни, като по този метод интернет достъпът ще стане по-масов и елементарен.

Илон Мъск: "Съзвездието " от спътници не заплашва откритията на астрономите

До 3 април 2020 година в орбитата ни са изстреляни 358 спътника от плана „ Старлинк “. Тъй като мини спътниците се движат в тъкмо избрана траектория, в случай че ги следим в нощното небе те наподобяват като подредени в права линия светлинки.

В групата „ Забелязано в София “ столичанин разгласява фотография на необикновената панорама.

Преминаването беше следено и от Пенчо Маркишки, астроном от института към Българска академия на науките.

В идващите дни още веднъж ще можем да следим спътниците. За през днешния ден те ще бъдат забележими от София в 20:17 ч. на мръкване и с невъоръжено око от 21:53 ч.

На 20 април от 20:52 минути те още веднъж ще бъдат забележими с невъоръжено око.

Можете да наблюдавате придвижването на „ Старлинк “ в действително време в уеб страницата „ СтарФлеър “, който следи онлайн спътниците към планетата ни. Ако въведете и координатите на столиците, ще получите прогнозните часове за прекосяването на „ Старлинк “ и по кое време да ги наблюдавате.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР