От няколко дни в Княжеската градинка пред паметника на Съветската

...
От няколко дни в Княжеската градинка пред паметника на Съветската
Коментари Харесай

Контейнер пред паметника на Съветската армия става нова сцена за театър

От няколко дни в Княжеската градинка пред паметника на Съветската войска в София се появи извънредно оборудване - черен резервоар с надпис VOX POPULI. За благополучие ексцентричната структура няма нищо общо с следващата предизборна акция, която се задава, а ще съставлява ново пространство за просвета в открита градска среда.

Идеята и реализацията са на " Студио за документален спектакъл VOX POPULI ", което е част от артистичния живот на столицата към този момент в продължение на 10 години. През 2020 година екипът му стартира да търси нови тактики за достъп до публики - от една страна поради рестрикциите, наложени от пандемията, а от друга - поради органичната потребност на артистите да излязат от театралната зала и да се приближат до хората, с цел да ги предизвикат.

Необичайното, новаторско и модерно пространствено решение за спектакъл ще участва в градската среда сходно на " жив билборд " - зад витрините му ще тече театър с осветяване и аудио система, което ще разрешава на разположените към него фенове да " влязат " пълноценно в действието.
Дървената театрална площадка пред павилиона, както и откритото пространство към него, ще дават опция за акомодация на разнообразни мероприятия.

През нощта " Контейнерът " ще бъде осветлен и в него ще се прожектира видео-съдържание - също част от програмата със събития. Официалното разкриване ще се състои на 31 юли (неделя) в 20.00 ч. в " Княжеска градина " с вербатим пърфоманс и прожекция " Експонати ". Арт-сцената навън ще предлага културно наличие до края на октомври.

" Традиционното схващане, че театърът се случва единствено в предопределените за това места, не ни подтиква задоволително. Имаме предпочитание да се върнем към един по-автентичен и в същото време настоящ модел - този на площадния спектакъл - който пресреща хората и ги конфронтира непосредствено, приспособявайки се към подтекста на действителния живот ", споделят уредниците.

Сценичният павилион на VOX POPULI става действителност с помощта на поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел " Открити подиуми ". Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Национален Фонд " Култура ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР