От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще

...
От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще
Коментари Харесай

Росица Матева: От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1

От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1. Преработваме всички бумаги, документи решения, хронограма, които бяхме подготвили за евроизборите. След като указите на президента за насрочване на вота дойдат в ЦИК, ще стартираме с приемането на хронограмата и на първите кардинални решения, които ще бъдат значими за подготовката на партии, обединения и самостоятелни претенденти за вота. Това съобщи в студиото на NOVA „ Здравей, България " зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева, разяснявайки подготовката за изборите.

Тя изясни, че е прекомерно рано да се приказва какъв ще бъде софтуерът на машините и по какъв начин ще се пресъздават електронните бюлетини. Повече от несъмнено е, че ще има два типа бюлетини - и хартиени, и отпечатвани от машинното устройство, на които ще се гласоподава и за двата типа избори. Ще има и машини, на които ще се гласоподава единствено за парламентарни избори - това ще става в страни отвън Европейски Съюз, акцентира Матева.

По думите й условие по закон е, когато се организират национални избори на една и съща дата, бюлетините на гърба си да имат друга по цвят отбрана. Тя е ясно забележима. Визуално двете бюлетини от лицевата страна наподобяват еднообразно. Защото и при двата типа избори имаме преференции. Досега не е имало такова комбиниране. Различен е единствено гърбът на бюлетината, акцентира представителят на ЦИК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР