От няколко дни протестите във Варна преминаха във формата на

...
От няколко дни протестите във Варна преминаха във формата на
Коментари Харесай

Протестиращи от Варна: Трябва да проверявате на 2-3 години в кадастъра дали имотите ви са все още ваши

От няколко дни митингите във Варна минаха във формата на „ Отворен микрофон “ за шерване проблеми на жители. Протестни шествия към този момент ще има един път седмично – в понеделниците, оповестиха уредниците. През останалото време събиранията край палатките до община Варна не престават към 19 часа. Така преди няколко вечери там пенсионери повдигнаха тематиката за имотна мафия и загуба на благосъстоятелност заради една или друга причина. Това са Мария Радулова и Михаил Иванов. Вижте разказите им.

Мария Радулова, пенсионер
Казаха ми, че парцелът към този момент не е мой, а на общината

През 2014 година отидох в кадастъра, с цел да си взема схема за парцела, защото бях решила, да го продам. От кадъстъра ми отхвърлиха схема, като не ми споделиха каква е повода. Казаха ми да отида в община Варна и да си ревизира. През 1998 година парцелът е заявен на мое с публична декларация, в която съм си описала имотното положение и ми стана чудно.

Община Варна ми споделиха: изработен е акт за държавна благосъстоятелност по параграф 42, защото парцелът не е ваш, той е одържавен и е минал в общинска благосъстоятелност. Попитах: Защо не сте ме уведомили?

Значи в новия Подробен устройствен план са отчуждавани елементи от парцелите ни. Но тези имоти бяха вписани в локалните кадастри и сме си заявили парцелите. Тръгнах по мъките…

10 години не се ли обадиш, може да го присвоят. На 2-3 години би трябвало да се ревизира в кадастъра, в Агенция по вписванията.

Имаше едно обявяване преди 2000 година Всички документи са ми изрядни – писмо ми изпратиха за новия проект, обособиха се парцелите и там пишеше на какъв брой етажа се прави строителство в моя имот. Значи знаеха, че съм притежател и ми пратиха писмо дали съм съгласна, значи могат за едно да пращат, а за друго не – те си работят както за тях е комфортно.

Михаил Иванов, пенсионер

Вече 10 години кметът не извършва решение на съда за моя парцел

През 2008 – 2009 година излезе общ градоустройствен проект на град Варна. Преди това имаше обявяване. За микрорайон „ Ален мак “ 1 и 2 има наранени мои ползи. Имам парцел, който съм си закупил през 1998 година и 2008 година, преди да бъде признат този проект, имаше изменение на плана точно за „ Ален мак “. Подадох тъжба, тъй като не бях склонен. Предложеният проект ми отнемаше според Закон за устройство на територията огромна част процентно и се нарушаваше неговата целокупност. Подадох тъжба до Общински съвет, само че беше отхвърлена. Подадох тъжба до Административен съд – Варна. Беше присъдено Община Варна да промени устройствения проект за моя парцел. Това излезе 2010 година, само че до през днешния ден към този момент 11 години кметът не почита решението на Административния съд – Варна. Водя каузи и тъжби непрекъснато.

По закона за устройството на територията, устройствените проекти на всяка една община подлежат на 10-годишна смяна и допълнения. Във Варна това беше направено и изпратено към министерството и връщано два пъти през 2008 и 2009 година и обнародвано в държавен вестник.

Преди да излезе изменение на някакъв проект или нов проект, той се обнародва пред обществеността и това обявяване се оповестява в Държавен вестник. Има го на стената в общината и всеки би трябвало да се интересува за личните си парцели. Но защото ние жителите не вървим всеки ден в общината, не четем държавен вестник всеки ден, оставаме в едно незнание и от време на време гласоподават тези проекти и промени без наше познание. 

Имаме право да апелираме, само че е значимо да не изтървем периода. Иначе се приема без наше познание.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР