От няколко дни малкото жители на селата в Странджа си

...
От няколко дни малкото жители на селата в Странджа си
Коментари Харесай

Духът на Иван Рилски се явява над Странджа


От няколко дни дребното поданици на селата в Странджа си приказват освен за потока от бежанци, а и за следващото появяване на духа на Свети Иван Рилски.

 

Хората в селата Голямо Буково, Гранитец, Горно Ябълково и Пънчево описват, че настойникът на страната ни се явява рано заран в небето като фигура от облаци. Стои дълго над Странджа, като от време на време облаците, които обрисуват светеца се задържат повече от 5 минути. Възрастни хора споделят, че митичната картина се е появявала и преди години.

 



Възрастен човек от Голямо Буково споделя, че той самият постоянно подигравал съседката си, питайки я дали тази заран е видяла Св. Иван Рилски в облаците, до момента в който една заран и самият той не го видял. Съседката му Надежда добавя, че изначало и тя не вярвала, че има облик в небето. Но в дома си имала икона на Рилския вълшебник, купена от Рилския манастир. Влизайки в стаята, иконата като че ли я предиздвикала да огледа към небето, където видяла облика на светеца.

 

Според локалните хора светецът се появява, с цел да предизвести, че се задава неприятно, само че той ще бди над нас.

Има мемоари на български бойци и командири за това по какъв начин през Балканската война светецът покровителствал българските бойци.  Именно той ги повежда в пердах на позициите при Чаталджа през Балканската война. След успеха командири и редови войници се надпреварват да описват за чудото и да се кланят на настойника на България.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР