От няколко дни 31-годишният Марко Марчи не помръдва от входа

...
От няколко дни 31-годишният Марко Марчи не помръдва от входа
Коментари Харесай

Силвио Берлускони - човекът, който има от всичко по много

От няколко дни 31-годишният Марко Марчи не помръдва от входа на миланската клиника " Сан Рафаеле ", където от предходната сряда за лекуване е признат сенаторът и някогашен италиански министър председател Силвио Берлускони. Марко идва от Алисте, в провинция Лече, на края на тока на италианския ботуш. Оттам до Милано той е пътувал 10 часа с трен, с цел да застане след това пред болничното заведение, в която се лекува неговият кумир Берлускони. Марко споделя, че няма да помръдне оттова, до момента в който Берлускони не бъде изписан, написа Българска телеграфна агенция в просторен материал.

Темата за здравословното положение на милиардера и магнат в разнообразни бизнес браншове е водеща за италианските медии. Те приготвиха и разгласиха биографични информации за милиардера и водач на десноцентристката партия " Форца Италия " и посветиха цели излъчвания на кариерата му. Припомняха се браковете му, броят на децата му, имотното му положение, предишните му здравословни проблеми, правосъдните му несгоди, дамите му, свадите, в които той се е забъркал, политическите му възходи и спадове.

Когато Берлускони бе признат в клиниката в Милано предходната сряда, в началото бе обявено, че е там за рутинни проучвания, след това се появиха информации, че той е в интензивното кардиологично поделение и, че имал респираторни проблеми. Накрая стана ясно, че той има миеломоноцитна левкемия, освен това хронична, диагностицирана му от известно време. Лекуващите лекари и хора от обкръжението му по-късно потвърдиха изявленията и разясниха, че вследствие на болестта Берлускони е получил белодробна зараза, поради която е бил признат за лекуване. Той е подложен и на химиотерапия и реагира добре на лекуването.

Редица италиански политици и държавници, измежду които президентът Серджо Матарела, премиерката Джорджа Мелони, водачът на центристите и някогашен министър председател Матео Ренци, опозиционната лидерка Ели Шлайн показаха пожелания към Берлускони за бързо възобновяване. Някои от тях, измежду които и Мелони, разговаряха по телефона с някогашния министър председател. Съпартийците му също организираха серия от телефонни диалози, в които Берлускони ги прикани да продължат да извършват уговорките си на постовете, на които са определени.

Приближените на Берлускони в този момент го назовават " канара " и " лъв " и споделят, че както и при предходни тежки болести, той ще се възвърне и този път. Самият Берлускони от страниците на вестник " Джорнале ", който е част от медийната империя на клана Берлускони, съобщи на 7 април: " Тежко е, само че ще се оправя и този път " и напомни, че в предходни сложни и деликатни обстановки той е успявал да си стъпи на краката.

За публицистите да пишат и приказват за Берлускони по какъвто и да е въпрос е в действителност плодородна тематика, защото тя разрешава да се написа доста за него. Защото когато се приказва за Берлускони, няма по какъв начин да не се означи, че той има от всичко по доста, в която и да е област, до степен, че пишещият или говорещият за него се озовава в същински лабиринт или плетеница от елементи, без значение дали става дума за неговите компании, за ориста на политическата му партия " Форца Италия ", за неговите  жени, за неговите деца, за свадите, в които бе заплетен или пък за здравето му.
Възходът в бизнеса
На първо място 86-годишният Силвио Берлускони е посветил доста години на бизнеса и на политиката. Той има над 60-годишен стаж в бизнеса и 30-годишен стаж в политиката. 
Берлускони има доста милиарди. В обява на сп. " Форбс " отпреди пет дни влиятелното издание прави оценка положението на Берлускони на 6,9 милиарда $.

Берлускони има доста компании, като тук описът е изобилен и включва и фирмите, поверени на децата му, включително капиталовия холдинг " Фининвест ", формиран или обвързван акционерно от такива компании като " Мондадори " (издателска дейност), " Алба Сервици Аеротранспорти " (авиокомпания за частни превози), " Медия Фор Юръп " (шобизнес и развлекателна индустрия), " Медиасет " (телевизионна компания в Италия), " Медуза филм " (филмова продуцентска компания) и доста други.

Първата компания на Берлускони е " Едилнорд ", която се занимава с създаване на жилищни комплекси и е учредена от него през далечната 1963 година

Той има редица имения и парцели, измежду които  най-известни са " Вила Сан Мартино " в Аркоре край Милано и " Вила Чертоза " в Порто Ротондо на остров Сардиния. Той има парцели в Рим, на езерото Комо, на остров Лампедуза и на доста други места в Италия.

Берлускони в живота си е имал общо 2 съпруги и 2 годеници -  Карла Елвира Лучия Дал`Олио (родена през 1940 година и извънредно дискретна законна брачна половинка номер едно); Мириам Рафаела Бартолони, известна с креативния псевдоним Вероника Ларио (родена през 1956 година, актриса и законна брачна половинка номер две), Франческа Паскале (активистка на разнообразни дела, през днешния ден на ЛГБТ правата, родена през 1985 година, публична избраница след краха на брака на Берлускони с Вероника Ларио) и Марта Антония Фашина (депутатка, партийна активистка, родена през 1990 година, публична избраница на Берлускони след разпадането на годежа му с Франческа Паскале).

Берлускони има и доста деца - общо 5 от двете си закони съпруги и това са 57-годишната Марина, 54-годишният Пиер Силвио, 39-годишната Барбара, 36-годишната Елеонора и 35-годишният Луиджи. Първите двама са от първия брак на Берлускони, а вторите трима от втория му брак. Марина е президент на холдинга " Фининвест ", а Пиер Силвио също има водещи функции в бизнеса на Берлускони. Трите по-малки деца на милиардера пък са съдружници в " Холдинг италиана куатродичезима ". От тези общо пет деца Берлускони има същинска сюрия от внуци.

Силвио Берлускони е имал два футболни клуба. В продължение на над 30 години (от 1986 до 2017 г.) той бе притежател на " Милан " и за мнозина негови почитатели точно по време на неговото управление клубът стана най-успешния във футболната история на страната. Берлускони реализира това, като влага в нови играчи, усили рекламата и притегли известни треньори. В последна сметка той го продаде на китайски вложители. През 2018 година Берлускони купи футболния клуб " Монца ".

 
„ Безсмъртния “
Берлускони има и доста здравословни проблеми. През 1997 година той беше опериран от рак на простатата. През 2016 година той претърпя тежка сърдечна интервенция и има изкуствена клапа. През 2019 година той бе опериран поради чревно задръстване. През септември 2020 година Берлускони изкара тежък Ковид.  През април 2021 година той беше в болница за три седмици поради последствията от коронавирус. През януари 2022 година той беше в болница за зараза на пикочните пътища.

Бившият министър председател има и цяло обилие от прякори -  Безсмъртния поради политическото му дългоденствие, Каймана, даден му от критиците му поради всички отрицателни конотации, които биха могли да се създадат сред Берлускони  и кайманите, Кавалера поради това, че през 70-те години той стана Кавалер на Ордена на труда - звание, от което се отхвърли поради единствената неоправдателна присъда против него. По-интимен прякор на Берлускони е Папи, даден му от щерката на фамилни другари - едно познанството, което пък му коства втория му брак. 

С Берлускони се свързва и понятието бунга-бунга, обрисуващо празненствата в неговите имения, за които се приказва, че са били цялостни с песни, танци, секс с млади дами, подаряване на пари и жилища в подмяна на полови услуги и корупция. Самият той отхвърля всичко това и споделя, че става дума за елегантни соарета.

 
 Berluskoni Sud New AP Берлускони на излизане от правосъдната зала, Снимка: AP Политическата кариера
Партията " Форца Италия ", която Берлускони основа преди 30 години, има също доста животи. През 2008 година тя се влива в десноцентристкия план " Народ на свободата ", само че през 2013 година Берлускони афишира нейното възобновление под остарялото й име, само че с нов образ. Година преди този момент обаче от " Народ на свободата " са отпаднали видни персони, като Джорджа Мелони и Иняцио Ла Руса, които основават партията " Италиански братя ", през днешния ден първа политическа мощ в италианското дясно пространство и оглавяваща ръководещата дясна коалиция от края на октомври предходната година, откакто завоюва предварителните избори през септември предходната година.

Начело на " Форца Италия " и в разнообразни обединения Берлускони съумя да бъде и доста пъти министър председател на Италия. Той оглавява общо четири кабинета, което е връх за страната, в която държавните управления се менят постоянно.

Съдебните каузи, в които е замесен Берлускони, също са ужасно доста и по тази причина приказва и фактът, че в Уикипедия има обособена страница, отдадена на тематиката. Най-често обвиняванията против него са за финансови нарушавания, отбягване на налози, корупция, подкупване на депутати, на очевидци и на съдии, лъжесвидетелстване.

Самият Берлускони един път показа, че за 20 години той се е явявал 2500 пъти в съда по отношение на 106 каузи и е похарчил за правосъдни разноски над 200 милиона евро. В множеството случай делата завършиха поради изтекла отминалост, оневиняване на първа или по-горна инстанция, липса да доказателства за осъществено закононарушение, амнистиране. Берлускони обаче през 2013 година бе наказан на 4 години затвор поради данъчни измами, счетоводна имитация и непозволено заграбване на средства по дело, обвързвано с компанията " Медиасет ". От 4-те години 3 бяха опростени по силата на прошка, а 1 година ефикасна присъда бе сменена с общественополезен труд.

Но в продължение на няколко години на Берлускони бе неразрешено да се кандидатира за избираема служба като част от присъдата. След като и тази възбрана отпадна, той се яви на евроизборите през 2019 година и бе определен за евродепутат, като по този начин стана най-възрастният европарламентарист. На изборите предходната година той се завърна и в италианския парламент, откакто бе определен за сенатор.
 Berluskoni Meloni AP Берлускони при избирането на Джорджа Мелони за министър председател, Снимка: AP Разногласия
Самата Джорджа Мелони - министър на младежта в четвъртото държавно управление на Берлускони, отделила се от партията му, с цел да сътвори партията " Италиански братя ", а през днешния ден и министър председател, разочарова Берлускони напоследък. Двамата имат различия по някои въпроси, най-много по отношение на Украйна. Берлускони, който едно време беше непосредствен с Владимир Путин, направи няколко изявления против украинския президент Володимир Зеленски и се опита да търси логическо пояснение на дейности на съветския президент. Той несъмнено осъди войната в Украйна, само че съобщи, че Путин е подхванал нашествието, откакто е бил помолен от представители на Донбас, оплакали се от нарушавания на Минските контракти. Всичко това навлече рецензии на Берлускони и от европейските сътрудници на Италия, и от украински представители.

Самата Мелони, която по украинския въпрос е на страната на Запада и е твърдо против Русия, не повери при разпределянето на основните постове във властта, пост на Берлускони. Позицията на външен министър беше поверена на неговия сподвижник Антонио Таяни, който напоследък преповтаря думите на Мелони по всички основни тематики. Самият Берлускони даже не съумя да стане ръководител на Сената, за което бленуваше, като се счита, че и тук въздействие е имала позицията му по украинския въпрос.
Посредник
Относно войната в Украйна Берлускони имаше упоритости да стане медиатор в реализиране на мир, на няколко пъти споделиха негови доближени, само че това по този начин и не се случи. Никой не му разпореди сходна задача и той няма да остане в историята с това финално достижение. Но говорейки за Берлускони, мнозина тези дни си спомнят пророчеството му отпреди към осем години. Година след анексията на Крим от Москва и началото на спора в Донбас, Берлускони написа намерено писмо, в което предупреждаваше, че изолирането на Русия от страна на Запада ще я тласне към Китай. Тогава той предлагаше на Запада  да притегли на своя страна Русия, с цел да посрещнат дружно фундаментални провокации, измежду които едното е икономическото предизвикателство, произлизащо от възхода на някои сили в Азия, измежду които и Китай. Осем години по-късно Русия и Китай са по-близки от по всяко време било, показват стратегическо партньорство и мнозина западни водачи гледат към този момент на Пекин като на вероятен медиатор за реализиране на мир в Украйна.

Берлускони си остава спорна персона в италианската политика и на интернационалната сцена. Миналата година, когато се заприказва, че той би могъл да стане президент на Италия, това провокира публично недоволство поради правосъдните му несгоди и секс свадите, в които се оказа заплетен и в последна сметка десницата не посмя да издигне публично кандидатурата му.  Но за италианците Берлускони си остава и оня водач, който те асоциират с време на разцвет за страната и на известност за Италия на интернационалната политическа сцена.

По Българска телеграфна агенция със съкращения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР