От новия служебен кабинет Съветът на ректорите на висшите училища

...
От новия служебен кабинет Съветът на ректорите на висшите училища
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС иска отмяна на по-високите заплати във вузовете

От новия длъжностен кабинет Съветът на ректорите на висшите учебни заведения у нас се надява на разговор и на схващане и ще предложи анулация на решението за 1500 лева минимална заплата във вузовете. Това стана ясно от думите на ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. Той застъпи тезата на сътрудниците си да се работи по нов метод на финансиране на висшите учебни заведения.

ДУМА напомня, че в края на предходната седмица Съветът на ректорите предизвести за вероятни банкрути поради увеличението на минималното заплащане на асистентите от 1300 на 1500 лв. месечно. В позицията на съвета се показва, че повода за предстоящите финансови усложнения е, че ще би трябвало да се вдигнат и заплатите на останалите преподаватели и работещи във висшите учебни заведения, а това не е обезпечено със средства от бюджета.

" Никой не е срещу да се вдигнат заплатите на преподавателите, въпросът е, че парите ще стигнат единствено до края на 2022 година, защото са спомагателни пари и то единствено за университетския състав ", разяснява проф. Димитров. Той напомни, че на 2 пъти е вдигал заплатите с по 10% за две години, само че въз основата на оптимизации - с консервативна политика при назначението на личен състав, вътрешни запаси, преразпределение на някои разноски, енергийна успеваемост.

Съществува риск преподавателската специалност във ВУЗ да се трансформира в непривлекателна за младите, само че това не важи за водещите университети, акцентира Димитров.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР