От новата учебна година учениците от осми до десети клас

...
От новата учебна година учениците от осми до десети клас
Коментари Харесай

Каракачанов: Училища и родители искат военно обучение за учениците

От новата образователна година учениците от осми до десети клас ще преминат едноседмично военно образование по новата национална стратегия на Министерството на защитата и Министерството на образованието „ Изучаване и запазване на традициите и историята на Българската войска “. Програмата е качена за публично разискване на уеб страницата на МОН. „ Тази подготовка е значима за житейските умения на младежите “, разяснява за БНР вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов:
„ Когато приказваме за военно образование, става въпрос и за оказване на първа помощ и други нужни познания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем даже нещо по-елементарно – да се научат по какъв начин да си палят огън, по какъв начин да го гасят, по какъв начин да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това обикновено нещо да научат, ще им бъде потребно ".

Пилотно през лятото на предходната година 20 девойки и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново минаха за пет дни главните дисциплини по начална военна подготовка в първия подобен курс в страната за последните 20 години. Обучението се организира в Националния боен университет „ Васил Левски “.:

След този пилотен курс военният министър съобщи, че е получил доста положителни мнения с искане това образование да бъде продължено:

„ Буквално имаше персонално до мен голям брой оферти от други учебни заведения в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на разпоредителност на самите учители. Отделно, с изключение на учебни заведения – родители в персонален проект с похвали за това, което са видели през медиите и са научили през обществените мрежи за това, което се случи в Търново, с, по този начин да се каже, насърчаване на едно сходно деяние от страна на Министерството на защитата и на Министерството на образованието “.

Националният боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново ще бъде главната учаща организация.

По новата просветителна стратегия за едноседмични теоретични и на практика занятия учениците от осми до десети клас в учебните заведения, които желаят да се включат, ще получават първонaчални познания и умения по военна подготовка, ще учат какви са другите типове военни средства и разпоредбите на другарство във военните структури, ще учат историята на българската войска.

След извършените образования от учениците ще се чака да са усвоили главните способи и начини за насочване в околност, да могат да оказват първа здравна помощ, да са развили лидерски умения и да се научат да работят в екип.

" Националният боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново е подготвен да посрещне гимназистите ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " и ректорът на университета и шеф на Великотърновския боен гарнизон бригаден военачалник Иван Маламов:

„ Ние можем да осигурим действително началната военна подготовка, която ще съставлява надграждане на това, което нашите сътрудници им преподават в учебните заведения. Те ще учат строева подготовка, огнева и така нататък, всичко, което по някакъв метод ще ги приближи до армията и ще ги запознае с главните дисциплини при тяхната подготовка. Аз считам, че е значимо, тъй като ние би трябвало да пазим нашите обичаи. Освен това армията може да даде една доста добра подготовка на тези младежи, да ги ориентира най-малкото, а за какво не някои от тях да изберат и кариерата в Българската войска “.

Участието в програмата на Военното и Просветното министерства е непринудено. Практическите военизирани занятия и здравното обслужване се поемат от военните, разясниха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на Националния боен университет бригаден военачалник Иван Маламов:

„ Ние сме подготвени да предоставим, тъй като освен теоретично да се учат няколко часа традициите и историята на българската войска, основи на някакво военно дело, да предоставим, както и във военното учебно заведение във Велико Търново на полигона чисто практическа опция тези деца да се образоват ", уточни още Каракачанов.

„ Ние имаме нашите планове, само че въпреки всичко това ще бъде работен вид с Министерството на образованието, те са си изготвили национална стратегия. Ние сме подготвени да приемем при нас средношколци, несъмнено, на няколко стадия, само че това следва да бъде разисквано с Министерството на образованието “, добави бригаден военачалник Маламов.

Програмата за военно образование на учениците от осми до десети клас за идната образователна година е разчетена за 2000 учебни заведения, годишният бюджет е 500 000 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР