От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив

...
От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив
Коментари Харесай

9 нови за страната магистърски и докторски програми стартират от новата учебна година в МУ-Пловдив

От новата академична 2022/2023 година в Медицински университет – Пловдив започват 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски стратегии, в които образованието ще се реализира взаимно с медицинските университети в София и Плевен, Националния център по заразни и паразитни заболявания, Института по молекулярна биология на Българска академия на науките, ПУ „ Паисий Хилендарски “, Университетът по хранителни технологии, НСА „ Васил Левски “ и Тракийския университет – Стара Загора. Асоциирани сътрудници по плана са Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Ecclesiastical Academy of Athens (Greece), Democritus University of Thrace Medical School (Greece), Site de Creil - GHPSO (France), Universita Campus Bio-Medico di Roma (Italy), University of West Attica (Greece).
Прочетете още
Учебните проекти и стратегии на новите специалности са създадени и се осъществят в границите на план ОМНИА, контракт BG05M2OP001-2.016-0007, финансиран по процедура „ Модернизация на висшите учебни заведения “ на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. В името на плана ОМНИА /лат. – „ всичко”/ се вплита стремежът на МУ-Пловдив и неговите сътрудници да обгърне всички аспекти на актуалния живот – от образованието на студенти до тяхната реализация. Затова и деветте нови специалности са основани по този начин, че да отговорят на търсенията на пазара на труда.

Магистърската стратегия „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории” е интердисциплинарна и е предопределена да отговори на възходящите потребности от експерти в региона на лабораторната диагностика на заразните болести и имуномедиираните заболявания. Магистърската стратегия „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология “ има за цел да приготви лекари за присъединяване в екипите, обезпечаващи спортни надпревари и мероприятия, в професионални и аматьорски спортни клубове. Те ще могат да преценят успеваемостта на заниманията с физическо образование и спорт, отчитайки употребяваните способи и средства за подготовка и функционалните благоприятни условия на спортистите. Обучението се реализира от МУ-Пловдив и НСА „ Васил Левски “. Магистърската стратегия „ Диететика “ се реализира взаимно от МУ-Пловдив и УХТ-Пловдив и нейните ученици ще могат да работят като консултанти и експерти по хранене в лечебни заведения, рехабилитационни, диагностично-консултативни и спортни центрове, научни институции, лаборатории по храни и хранене, в образователни, индустриални и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи.

Магистърска стратегия „ Иновативни медикаменти “ е взаимна за МУ-Пловдив и Института по молекулярна биология на Българска академия на науките (ИМБ-БАН) и ще приготвя бизнесмени и специалисти по ръководство на нововъведенията и приложните проучвания в дребни компании и корпорации във фармацевтичния отрасъл и в сродни браншове като парфюмерия и козметика, в университетите и държавните проучвателен центрове и други Магистърската стратегия „ Иновации и предприемачество във фармацевтичния бизнес” се реализира взаимно от Фармацевтичния факултет и Факултета по публично здраве на МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски “. Успешно дипломиралите се ще могат да започват личен бизнес или да работят като специалисти и консултанти по ръководство на иновационни планове във фармацевтични компании и в сродни индустриални браншове. Магистърската стратегия „ Биостатистика “ се реализира взаимно от МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски “. Завършилите ще намерят кариерна реализация като експерти в научноизследователски организации, академични проучвателен групи, лечебни заведения, фармацевтични компании и районни и национални държавни организации, които дефинират обществената политика в региона на опазването на здравето.

Докторските стратегии „ Гериатрична медицина” и „ Палиативна медицина” се реализират взаимно от МУ-Пловдив, МУ-Плевен и ТрУ-Стара Загора. „ Гериатрична медицина” е фокусирана върху една от бъдещите световни трендове – бързото стареене на обществото, като това изисква предприемането на изпреварващи ограничения и подготвеност за справяне със съответните характерни проблеми. „ Палиативна медицина” има за цел да отговори на още една от бъдещите световни трендове, застрашаващи качеството на живот – смъртни случаи от заболявания, които предизвикват съществени премеждия.

Докторска стратегия „ Медицина, логика на психиката и религия “ е взаимна на МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски “ и ще приготвя специалисти, които да поставят цялостна, холистична грижа за пациентите и техните фамилии, близки, за грижещите се за болните и така нататък, както и да употребяват актуалните благоприятни условия на телеобразованието, електронната просвета и телемедицината освен за осъществяване на научни изследвания, само че и за съвещания, наблюдаване и оказване на своевременна помощ и поддръжка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР