От Нова година в градския транспорт в София влизат в

...
От Нова година в градския транспорт в София влизат в
Коментари Харесай

От Нова година: Контрольори под прикритие в столичния градски транспорт, влизат в сила билетите за време

От Нова година в градския превоз в София влизат в действие новите билети за време – 30 и 60 минути, с които ще се пътува с метро или различен публичен превоз.

„ Новите транспортни документи са факт още от септември. За пръв път може да се закупи годишна карта за възпитаник и студент. Наличен е и нов билет за младежи до 26 години. С това улеснение дадохме опция на родителите с едно пътешестване до касите на ЦГМ да заредят картите на децата си за цяла година. Билетите за време следва да започват от 1 януари “, съобщи изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев.

По думите му с актуалната цена от 1,60 лв. пасажерите ще имат право на безграничен брой прекачвания в границите на 30 или 60 минути. При всяко едно от тях билетът следва да бъде валидиран.

„ След последната валидация на този 30 или 60-минутен период, ще можете да продължите пътуването си до последната дестинация “, разясни той.

Дилчев акцентира, че в случай че картите или билетите за пътешестване не бъдат валидирани, пасажерите подлежат на наказания. Контрольорите обаче ще им провиснал гратисен период.

„ От няколко месеца в София работят екипи, които не са с униформи – качват се и пътуват с вас, след което стартират инспекцията ненадейно. От идващият месец ще има и контрольори с камери, с цел да може инспекциите да протичат обикновено “, сподели още той.

Новите транспортни документи

Билет 30+ – той разрешава прекачвания в границите на 30 минути след първата направена валидация. Ще коства 1.60 лева и може да се зареди в Sofia City Card, Ultralight или да се употребява с банкова карта (услугата PayAsYouGo). При прехвърляне наложително би трябвало да се валидира още веднъж във всяко последващо транспортно средство. Последната валидация би трябвало да е преди приключването на периода от 30 мин., с цел да се пътува до последна дестинация. При осъществени пътувания с над 2 билета в границите на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматизирано се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4 лева

Билет 60+ – разрешава прекачвания в границите на 60 минути след първата направена валидация. Цената му ще е 2.20 лева Валидацията още веднъж е наложителна при качване в последващо транспортно средство. Важи и за прилагане на превоз при поискване. Зарежда се в  в Sofia City Card, Ultralight или да се употребява с банкова карта (услугата PayAsYouGo).

Билет от лидера – това е досегашното хартиено билетче, само че цената му ще е към този момент 2 лева То ще важи единствено за съответното транспортно средства, от което сте го закупили и няма да дава право на прекачвания.

Дневна карта – това е досегашната към този момент добре позната карта. Цената й е се резервира – 4 лева Пътуването с нея е безкрайно. Закупува се от пунктове на ЦГМ, каси на метро, през приложението Mpass.

24-часова карта – важи за безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без този при поискване), само че в границите на 24 часа. Цената й ще е 6 лева Срокът й стартира да тече от момента на покупката. Може да се закупи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Зарежда се в Sofia City Card или в картата Ultralight.

72-часова карта – работи на същия принцип като 24-часовата карта. Цената й е 15 лева

Седмична карта – задейства се при пътувания от понеделник до петък, когато сте употребили повече от два билета 30+. Цената й е 20 лева В края на всеки ден те се агрегират като дневна карта от 4 лева, а в случай че заплащанията са били единствено с банкова карта, за събота и неделя получавате гратис пътешестване. Единствено би трябвало да валидирате банковата карта при качване в транспортно средство и пътешестване за 0 лева през уикенда в цялата мрежа.

Годишна карта – включва всички линии и не се лимитира до време. Персонализираната коства 365 лева, а неперсонализираната – 600 лева Вече за нея може да се заплаща и на три вноски. Първата вноска за три месеца е за 150 лв., идващите три месеца са за 120 лв., а последните 6 са за 100 лв.. Закупува се от пунктовете за продажба на ЦГМ и може да се зарежда онлайн.

Карта учащ – за възпитаници и студенти постоянно образование, като картата е годишна. Цената й е 200 лева и разрешава неограничени пътувания и прекачвания в превоза. Купува се от пунктовете за продажба след показване на постоянен документ за записана образователна година.

Младежка карта – за младежи до 26 ненавършени години, без значение дали работят или учат. Цената й е 250 лева и е годишна. Купува се в пунктовете на ЦГМ против персонална карта.

Карта за родители – планувана за родите на деца от 0 до 2 година, които са в отпуск. Картата е месечна и ще коства 10 лева Закупува се против документ, удостоверяващ правото на прилагане.

В мощ остават така наречен безвъзмезден „ бял билет “ при замърсен въздух, както и нощната карта на цена от 2 лева, само че за момента СОС не е решил да върне нощния превоз в столицата.

Важно е да знаете, че валидацията става наложителна при качване. В противоположен случай ще бъдете санкционирани с 3 лева

Безконтактни електронни носители

Банкова карта (услугата PayAsYouGo) – в транспортното средство с дадена банкова карта може да се валидира единствено един пасажер. Причината за това е плануванаъа агрегация на пътуванията до дневна карта от 4 лева

Sofia City Card – това е добре познатата карта, която съставлява пластика с чип, позволяваща неведнъж зареждане на краткосрочни и дълготрайни транспортни документи. Цената ѝ е 3 лева и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ. Краткосрочните транспортни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните транспортни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката единствено в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

Ultralight – хартиена карта с чип, позволяваща неведнъж зареждане единствено на краткосрочни транспортни документи. Цената ѝ е 0.80 лева и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ, както и от всички каси в метрото.

Mpass – мобилното приложение, с което може да се заплаща и дава цифрови билети.

Трябва постоянно да употребявате еднакъв притежател: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в транспортните средства разчитат всеки притежател като обособена банкова карта и с цел да се агрегират пътуванията ви до дневна карта от 4 лева, би трябвало да изберете един притежател и в границите на деня да правите валидациите единствено с него.

При инспекция, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали.

Винаги следете какво известие изписва валидаторът. Всяка индикация, друга от „ Валидна карта “, съпроводена със зелен светлинен сигнал, значи, че съответното пътешестване не е заплатено и при инспекция подлежите на глоба.

Ако сте закупили цифров превозен документ (MPass), който изисква валидация посредством разчитане на QR-код, а в това време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), би трябвало да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противоположен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на цифровия превозен документ.

Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския превоз. Можете да наблюдавате всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Гугъл Play.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР