От нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали се нуждае

...
От нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали се нуждае
Коментари Харесай

Кампания събира средства за респиратор за недоносени бебета в МБАЛ Кърджали

От нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали се нуждае Неонатологично поделение на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ АД. Дарителска акция за събиране на средства за закупуването му е проведена от Фондация „ Нашите недоносени деца “, като нужната сума е 41 580 лева От тях досега са събрани 19 800 лева

„ Иска ни се да разполагаме с по-нов уред, защото той е доста по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е изключително значимо при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр. Апаратът, който употребяваме сега в неонатологията е Drager 8000 plus и е доста остарял ”, споделя пред Фондацията завеждащата отделението доктор Нурие Шабан.

Респираторът, за който мечтаят в отделението, би разполагал и с всички нужни режими на обдишване, което също е доста значимо за здравето най-малките и нежни пациенти.

„ Преждевременните раждания при нас са над 10 на 100, като чакаме този % да се резервира ”, показва доктор Шабан. „ Нашето поделение е с второ равнище на подготвеност и по тази причина бебета, родени с тегло под 1200 гр. и преди 28-а г.с., би трябвало да бъдат преведени в трето равнище неонатологично поделение. Бебенцата, за които не можем да се грижим, се местят в УМБАЛ „ Св. Георги ” в гр. Пловдив или УМБАЛ Пловдив, според от това коя болница е разполагаем ”, изяснява тя.

Именно заради тази причина отделението има потребност от респиратор от ново потомство за осъществяване на инвазивна и неинвазивна вентилация по неотложност, акцентира завеждащата.

Неонатологично поделение на  МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ АД е само по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се поставят грижи както за родените в АГО - гр. Кърджали, по този начин и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично поделение на болничното заведение в Кърджали. През миналата година в нея са се родили близо 400 бебета, като наклонността е ражданията да се усилват. От началото на тази година в болничното заведение са проплакали 53 бебета, като 9 от тях са недоносени. Най-мъничките от тях са родени с тегло 1200 г и 1390 г в 30-а и 28-а година с. и са преведени за лекуване в УМБАЛ „ Св. Георги “, Пловдив.

Осигуряването на по-добра инсталация и подобряването на изискванията в неонатологичните отделения в цялата страна са били постоянно една от главните дела на Фондация “Нашите недоносени деца ”, означават от там. „ Усилията ни са ориентирани към лечебните заведения във всички региони на България, с цел да може недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават допустимо най-качествени грижи при раждането си, без значение къде са родени.

Надяваме се скоро и бебетата от неонатологията в Кърджали да имат разполагаем по този начин значимия за тях по-модерен респиратор “, допълват от Фондацията.

Желаещите да дарят средства за акцията могат да го направят .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР